01 maart 2018

CDA: Europa moet honingbij redden

De honingbijen moeten met spoed hulp krijgen van de Europese Commissie en de lidstaten, eist het Europarlement. Het gaat niet goed met de bij en de imkerij. Op voorstel van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vroeg het Parlement donderdag unaniem meer steun voor praktijkgericht onderzoek.

 “We hebben meer bijenvolken nodig die resistent zijn tegen de Varroa destructor-mijt, die hele bijenvolken verwoest”, benadrukt Schreijer. “Regionale bijenrassen zoals de inheemse Europese donkere bij moeten worden beschermd.”

 “Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor het ecosysteem en voor de akker- en tuinbouw. De voortdurende bijensterfte baart mij grote zorgen", aldus Schreijer.

 Brede politieke steun kregen de oproepen van Schreijer-Pierik voor aanleg van meer bijenweiden en zones met bloeiende planten. Ze wil ook ecosysteemdiensten tegen een marktconforme vergoeding en ‘zonder overbodige bureaucratie’ in het EU-landbouwbeleid na 2020. “Natuurlijk met de erkenning van alle inspanningen die landbouwers al hebben gedaan voor de bijen en andere bestuivers. Het moet nu echter: méér, beter, sneller!”

 Schreijer-Pierik is tevreden dat het Europees Parlement wil dat bij besluiten over bepaalde gewasbeschermingsmiddelen gekeken moet worden naar de gevolgen voor de bijen. Wetenschappelijke experts besluiten binnenkort over een voorstel van de Europese Commissie tot verdere beperking van het gebruik van de zogeheten neonicotinoïden.

 “Daarbij verdient ook de strijd tegen nephoning uit landen buiten de EU grote aandacht. Zonder imkers, honingbijen en andere bestuivers is er geen toekomst voor landbouw en mensheid”, aldus Schreijer-Pierik.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.