20 juni 2013

CDA Europarlement: interne energiemarkt snel voltooien

Nederland en andere EU-lidstaten moeten meer inspanningen leveren om de Europese interne energiemarkt te voltooien, stelde het Europarlement donderdag. "Nu gaan de landen nog te vaak hun eigen gang: Duitsland wil kolencentrales vergoeden om zeker te zijn van stroomlevering. Andere landen subsidiëren juist windmolens en de bijstook van biomassa", vindt Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementslid.

"We moeten af van 27 nationale stelsels die 'energie-eilanden' veroorzaken. Als we echt een goed functionerende energiemarkt willen, moeten we die nog Europeser reguleren. Dan kunnen we groene energie beter integreren en stimuleren, de levering in alle landen garanderen en consumenten de beste prijs geven."

Van Nistelrooij hekelt de huidige 'Kleinstaaterei': "Die kunnen we ons niet veroorloven, als Europa zijn economische positie en werkgelegenheid wil behouden."

Lambert van Nistelrooij legt uit: "Nationale overheden doorkruisen het Europese beleid met tal van maatregelen. Dat lijkt zelfs nog erger te worden. Zo wil Duitsland kolencentrales vergoeden om te blijven draaien als basiscapaciteit voor periodes zonder wind of zon. Ook het aantal subsidieregelingen blijft te hoog. Op dit moment werken de 27 lidstaten met 170 verschillende subsidieregelingen aan het behalen van de 2020 doelstellingen. Dat kan simpeler en veel kostenefficiënter. Zorg er allereerst op Europees niveau voor dat deze steunregelingen op elkaar aansluiten en dat er maximaal 10 overblijven. Maak vervolgens mogelijk dat landen duurzame energie onderling kunnen verhandelen en op die manier hun nationale bindende streefcijfer kunnen behalen."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.