29 september 2021

CDA: Europees actieplan tegen mensensmokkel hoognodig

"Er wordt wereldwijd gruwelijk veel geld verdiend aan menselijk leed," aldus CDA EU woordvoerder asiel- en migratie Jeroen Lenaers, "goed dat de Europese Commissie daarom met een nieuw actieplan komt om mensensmokkel tegen te gaan." Uit onderzoek van Europol blijkt dat maar liefst 90% van de mensen die op illegale wijze naar Europa reist dat doet met hulp van mensensmokkelaars. De winsten die criminelen daar mee maken worden geschat op zo'n 4,7 tot 6 miljard euro. "Dat zijn ongehoord hoge bedragen, waarbij het ergste is dat het vaak om mensen gaat die überhaupt weinig kans maken op asiel in Europa. Zo maken zij een zeer kostbare en bovendien gevaarlijke reis voor niets. Mensensmokkelaars maken een verdienmodel van valse hoop, daar moeten we korte metten mee maken."  

De Commissie heeft ook zorgen geuit over het nieuwere fenomeen waarbij migranten gebruikt worden voor politieke doeleinden door staten als Wit-Rusland. Lenaers: "Die zorgen zijn meer dan terecht. Het is belangrijk om hier streng tegen op te treden. Als types als Lukashenko merken dat hun tactiek werkt, is het hek van de dam en worden alleen maar meer mensen met valse beloften naar Wit-Rusland gelokt om vervolgens zonder pardon de grens over gezet te worden. De Commissie heeft de aansporing van het Europees Parlement nodig gehad om dit probleem voldoende onder ogen te zien, maar is nu actief betrokken bij het ondersteunen van Litouwen en Letland om hun grenzen te bewaken. Alleen de Poolse regering wil geen pottenkijkers, dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Zeker nu er verschillende migranten aan de grens zijn overleden." 

De grote schaal waarop mensensmokkel plaatsvindt, toont ook aan dat het nog altijd loont om het risico van de reis te nemen. "Europa is te kwetsbaar op dit gebied en zonder functionerend en duurzaam nieuw asielsysteem blijven we dat ook. Pas wanneer een gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee of een vlucht naar Wit-Rusland niet langer een toegangsticket is tot de EU en zwartwerk wordt aangepakt, zal illegale migratie afnemen. Aan de lidstaten dus om eindelijk een uitweg uit de impasse te zoeken. De noodzakelijke elementen zijn bekend: betere bescherming van de buitengrenzen, humane opvang, efficiënte asielprocedures waarbij vroeg onderscheid wordt gemaakt tussen vluchtelingen en economische migranten, solidariteit tussen de lidstaten en effectieve terugkeer."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.