25 november 2015

CDA: Europese aanpak grensoverschrijdende belastingontwijking

Vandaag is in het Europees Parlement gestemd over het onderzoeksrapport van de tijdelijke Luxleaks-commissie die is opgericht om de belastingafspraken van multinationals met lidstaten te onderzoeken. Esther de Lange, woordvoerder economische en monetaire zaken voor het CDA, heeft goede hoop dat dit onderzoek tot concrete resultaten zal leiden.  "Het onderzoek heeft vooral laten zien dat er een enorme kloof bestaat tussen de behandeling van multinationals en het MKB als het over belastingen gaat. In de praktijk komt het er simpelweg op neer dat multinationals via legale constructies minder belasting betalen dan het midden en klein bedrijf. Dat is onhoudbaar, onwenselijk en in mijn ogen ook onfatsoenlijk."

Het rapport stelt een aantal maatregelen voor om de huidige praktijk te veranderen. Ten eerste moet het toezicht op zogenaamde 'rulings' door de Europese Commissie en parlementen veel beter. "Het is moeilijk te begrijpen dat er bijna geen parlementaire controle is, zowel nationaal als Europees, over de afspraken die gemaakt worden tussen de belastingdienst en grote bedrijven. Ik ben tegen een heksenjacht en wil koste wat kost voorkomen dat belangrijke informatie van bedrijven op straat komt te liggen, maar het is van groot belang dat volksvertegenwoordigers en de Europese Commissie meer inzicht krijgen in deze afspraken," aldus de Lange.

Verder wil het Europees Parlement een nieuw voorstel voor een Europese vennootschapsbelasting (de CCCTB). Hiermee moet het 'shoppen' voor gunstige belastingtarieven in de EU de kop worden ingedrukt. Het CDA is gematigd positief over een dergelijk voorstel. "We hebben een Europees systeem nodig om negatieve concurrentie op tarieven te voorkomen, maar de devil is in the detail. Een dergelijk systeem moet positieve concurrentie niet onmogelijk maken en moet eerlijk blijven als het gaat over het heffen van de belasting en het herverdelen over de lidstaten, " aldus De Lange. Het eerdere CCCTB voorstel van de Europese Commissie is inmiddels teruggetrokken en zal worden vervangen door een nieuw voorstel. Dat wil het CDA afwachten.

Ook heeft het CDA in het rapport steun uitgesproken voor 'country by country reporting' voor bedrijven, waardoor bedrijven per land moeten aangeven hoeveel winst er is gemaakt en hoeveel belasting daarover is betaald.

Het is nu vooral belangrijk het werk voort te zetten en daarbij moeten we naar het totale plaatje kijken. Dus ook de belastingvoordelen die Frankrijk gaf en waarover rapporten in het verleden in de bureaula verdwenen.

***

Inbreng Esther de Lange in debat belastingontwijking: https://www.youtube.com/watch?v=m0KL7gKASC4&feature=youtu.be

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.