17 april 2013

CDA: grote bedrijven niet uitsluiten van regio-subsidies

Dankzij aandringen van het CDA in het Europees Parlement kunnen grotere bedrijven vanaf 2014 in aanmerking blijven komen voor regio-subsidies voor bijvoorbeeld innovatie en onderzoek. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers in rijkere regio's, zoals Nederland, kunnen mee blijven dingen.

De Europese Commissie dreigde deze mogelijkheid te schrappen.

Europarlementslid Lambert van Nistelrooij: "Grote bedrijven zijn belangrijk voor onderzoek, innovatie en groei en een gezond regionaal MKB. Waar grote bedrijven zich vestigen, komen ook vaak kleine toeleveranciers. Grote bedrijven hebben de capaciteiten voor het aanvragen van Europese steun, kleine bedrijven vaak niet".

Van Nistelrooij kreeg alvast een positieve reactie van EU-commissaris Joaquin Almunia (Mededinging). Die zegde hem toe de nieuwe regionale staatssteun richtlijn in overeenstemming te brengen met andere regels die gaan gelden vanaf 2014. 

De Europese Commissie treedt daarbij wel op tegen misbruik van de regeling. De termijn van terugbetaling bij bedrijfsverplaatsing in geheel Europa gaat van 5 naar 10 jaar. Hiermee wordt subsidieshopping, waarbij grote bedrijven divisies verplaatsen naar regio's met de hoogste steun, voorkomen. Het besluit wordt nog vóór de zomer van 2013 door de Europese Commissie genomen. Over de details houdt de parlementscommissie Regionale Ontwikkeling in mei een afrondend debat.

*************************

Bekijk Lambert van Nistelrooij in het Europarlement hierover:

http://www.youtube.com/watch?v=7WMUa7Hqig0

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.