22 juli 2013

CDA in Europarlement maakt zich sterk voor behoud netneutraliteit

Als je aan het internetten bent, mag je verwachten dat je alle websites even snel binnenkrijgt. Het mag geen verschil maken of je de website van YouTube oproept of die van concurrent Vimeo. De inhoud van de app’s moet met dezelfde snelheid door de kabels en via wifi op uw scherm verschijnen. Dat is eerlijk. Nederland heeft deze zogeheten netneutraliteit goed wettelijk vastgelegd, als een van de weinige landen ter wereld. Nederland loopt daarin voorop, en daar ben ik trots op.

Eurocommissaris Kroes wil dat nu heel Europa dit gaat doen. Maar haar voorstellen gaan helaas minder ver dan de Nederlandse wet en daarmee niet ver genoeg. Volgens uitgelekte voorstellen wil Kroes toestaan dat service providers zoals KPN en Vodafone bepaalde bedrijven mogen voortrekken. Dan krijg je dus bijvoorbeeld de beelden via Vimeo met vertraging te zien, terwijl de filmpjes van YouTube wel razendsnel binnen komen. Of dat de mails van Outlook voorrang krijgen boven die van Gmail. In het gewone autoverkeer kunnen grote bedrijven toch ook geen voorrang kopen?

Hinderen van innovatie

Het voorstel van Kroes gaat niet ver genoeg. Het biedt u als consument geen enkel voordeel. Je wilt dat sites die je wenst snel bereikbaar zijn, niet alleen de sites van de grootste bedrijven. Want de grootste bedrijven hebben het geld om voorrang te kopen op de sites van kleine bedrijven.

Het plan van Kroes om een einde te maken aan de netneutraliteit is ronduit schadelijk voor internet start-ups en daarmee voor innovatie. Beginnende internetbedrijven hebben tenslotte, in tegenstelling tot mega-bedrijven als Google, geen goed gevulde beurs om ‘voorrang’ te kopen bij de internetproviders. De nieuwkomers kost dat de kop. Dat moeten we niet willen. Kroes hindert hiermee dus innovatie en nieuwe werkgelegenheid.

Europese telecommarkt

Van bijzonder belang is tevens dat de EU heldere regels maakt, om te voorkomen dat bepaalde EU-landen de Europese wetten zo interpreteren dat ze hun (voormalige) staatsbedrijven daarmee bevoordelen. We moeten dus oneerlijke concurrentie voorkomen en voor een level playing field zorgen. Ik zal daar scherp op letten.

Afgezien van de kritiek verdient Neelie Kroes veel lof voor haar voorstellen voor het eenmaken van de Europese telecommarkt. Met name het idee om bedrijven die toestemming hebben om in een bepaalde EU-lidstaat actief te zijn een ‘paspoort’ te geven waarmee ze in de hele Unie actief mogen zijn, staat me aan. Zo zorgen we voor meer concurrentie en innovatie, in het belang van de Europese consument.

Als CDA in het Europees Parlement zetten we ons ervoor in om de goede Nederlandse neutraliteit van het internet te beschermen tegen de komende Europese wetgeving. Kroes kan daarbij een voorbeeld nemen aan de Nederlandse wet!

Hoe nu verder? Vanaf september zal het Europees Parlement het definitieve voorstel van Kroes behandelen. Ik zet me ervoor in om de Nederlandse aanpak ook in Europa aanvaard te krijgen en zo de verwatering van de netneutraliteit te voorkomen.

Lambert van Nistelrooij

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.