CDA: kleiner risico op financiële probleemlanden
De kans dat we opnieuw in de buidel moeten tasten voor noodlijdende EU-landen is kleiner geworden. Het Europees Parlement stemt dinsdag in met versterkt toezicht op de begrotingen van de EU-landen , het zogenaamde two-pack.
"Heel goed dat de Europese Commissie nu risicolanden onder versterkt toezicht kan plaatsen. Tijdig ingrijpen voorkomt veel grotere problemen later", zegt Europarlementariër Corien Wortmann, de financieel economisch woordvoerder van de CDA eurofractie .
Landen die er een potje van maken, krijgen aanbevelingen en moeten extra rapporteren over het begrotingstekort, hervormingen en de juistheid van de cijfers.
Er komen ook precieze data waarop alle eurolanden de (ontwerp-)begrotingen moeten inleveren (vanaf 15 oktober). Het zogeheten 'two pack' beschrijft de procedure voor de beoordeling van (ontwerp)begrotingen van lidstaten door de Europese Commissie. Het is al geregeld dat lidstaten hun begrotings- en hervormingsplannen voor 30 april indienen, met de nieuwe wetgeving kan de Europese Commissie beoordelen of die plannen ook daadwerkelijk in de begroting worden opgenomen.
"Lidstaten worden eraan gehouden dat ze hun beloften ook waarmaken, dat was helaas niet altijd het geval", aldus Corien Wortmann.
Doel is dat de EU-landen hun staatsschulden binnen de perken houden. "De staatsschuld is een molensteen om de nek van de lidstaten. Als we dit nu niet oplossen, zal het een zeer zware belasting zijn voor toekomstige generaties. De rente die betaald moet worden, zet een rem op de economische groei" zegt Wortmann-Kool.