16 november 2015

CDA: magere getuigenis multinationals over belastingen

Tijdens een bijzondere vergadering van de #luxleaks commissie, die onderzoek doet naar belastingafspraken tussen lidstaten en bedrijven, zijn vandaag grote multinationals gehoord over hun belastingpraktijken. Na de weigering in eerste instantie van deze bedrijven om in de onderzoekscommissie te verschijnen, zijn ze door toenemende politieke druk alsnog gekomen. "Op het nippertje," aldus CDA-delegatieleider Esther de Lange, "deze bedrijven verdienen veel geld in Europa maar betalen in veel gevallen bijna geen belasting, het werd tijd dat zij op een fatsoenlijke manier gingen meewerken aan ons onderzoek."

Tijdens de bijeenkomst kregen multinationals als Google, Ikea en Disney uitgebreid de tijd om hun verhaal te doen en antwoord te geven op vragen van Europarlementariërs. Esther de Lange: "Voor ons staat voorop dat er veel te grote verschillen zijn tussen multinationals en het MKB als het gaat over het betalen van belastingen in Europese landen. Kijk bijvoorbeeld naar Disney tussen 2009 en 2013, zij betaalden in Luxemburg over €1 miljard winst slechts €2,8 miljoen belasting (0,28%). Belastingen zijn een nationale aangelegenheid maar op dit moment ontbreekt het aan Europese afspraken die het eerlijker maken."

Het CDA is daarom onder andere voorstander van 'country by country reporting' voor bedrijven, waardoor bedrijven per land moeten aangeven hoeveel winst er is gemaakt en hoeveel belasting daarover is betaald. Taxatie moet plaatsvinden daar waar de economische activiteit en waardecreatie plaatsvindt. "We zien dat grote bedrijven structureel fiscale constructies in stand houden in Europa om, via interne transacties, hun belastingvoet te drukken. Dit is in veel gevallen legaal, maar onaanvaardbaar en schadelijk voor de belastinginkomsten van overheden," aldus Esther de Lange.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.