15 juni 2016

CDA: meer doen voor vluchtelingen

Europese landen moeten meer doen om gestrande vluchtelingen in Griekenland te ondersteunen. Dat zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers tijdens een bezoek aan vluchtelingenkampen in Athene en op Lesbos. Lenaers: "Er bevinden zich op dit moment ongeveer 57.000 vluchtelingen in Griekenland. Op sommige plekken leven deze mensen, waarvan veel alleenreizende kinderen, onder erbarmelijke omstandigheden. De Griekse regering schiet ondanks de beschikbare middelen tekort in het bieden van voldoende en menswaardige opvangplekken. Tegelijkertijd laat de rest van Europa het nog altijd na om de asiellast in Griekenland echt te verlichten."

Uit een vandaag door de Europese Commissie gepubliceerde update blijkt dat zo’n 30.000 vluchtelingen op het Griekse vasteland in aanmerking zouden komen voor herverdeling naar andere Europese landen. Echter komt deze herverdeling nu nog maar mondjesmaat op gang. Lenaers: "Het is nu ongeveer een jaar geleden dat de lidstaten afspraken hebben gemaakt om ruim 60.000 vluchtelingen uit Griekenland over te nemen. We zijn halverwege de voorziene tijd maar hebben slechts 2% van het aantal mensen daadwerkelijk herverdeeld. Sommige landen doen niks, anderen veel te weinig. Juist nu moeten we gebruik maken van een periode van relatieve lage instroom om de achterstanden weg te werken."

De woordvoerder migratie van de CDA-delegatie in het Europees Parlement verwacht van het Nederlands voorzitterschap dat het aanpakken van deze achterstanden boven aan de agenda gezet wordt en dat wij niet zullen terugdeinzen voor het aanspreken van de landen die hun beloftes niet nakomen. 

*******

De komende dagen is Jeroen Lenaers op bezoek bij verschillende asielcentra in Athene en op Lesbos.

Hij zal via zijn Facebook en Twitter accounts regelmatig (video-)verslag doen van zijn ervaringen ter plaatse.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.