25 juni 2015

CDA: Meer EU-steun nodig na besluit Poetin

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik roept de Europese Commissie op om de steunmaatregelen voor de land- en tuinbouwsector per direct te verlengen. Aanleiding vormt het besluit van de Russische president Poetin om de boycot van Europese land- en tuinbouwproducten uit te breiden en te verlengen. Europese bloemen, ingeblikte visproducten en suikergoed zijn mogelijk ook niet meer welkom in Rusland.

Over een week loopt het huidige steunpakket af. Schreijer-Pierik vindt dat voortzetting van de Europese hulp aan de getroffen sectoren in de land- en tuinbouwsector broodnodig is als gevolg van de recente uitspraken van de Russen. "Met de uitbreiding en verlenging van de boycot is de noodzaak om de Europese steun voor te zetten meer dan ooit van belang," aldus Schreijer-Pierik. 

De bekendmaking van Poetin is een directe reactie op het besluit van de EU om de economische sancties tegen Rusland te verlengen. "Het besluit van Rusland om de boycot te verlengen komt niet echt als een verrassing, maar de mogelijke uitbreiding van de lijst met producten wel," zegt de CDA-Europarlementariër. Zij noemt de situatie voor de Nederlandse land- en tuinbouw dan ook zeer zorgelijk.

Als de Europese Commissie besluit om de maatregelen te verlengen dan is het volgens Schreijer-Pierik van groot belang dat alle sectoren financiële steun ontvangen. "Dat is in het afgelopen jaar onvoldoende het geval geweest. Sommige sectoren konden op veel hulp van de EU rekenen, terwijl anderen zelf het hoofd boven water moesten zien te houden." 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.