17 juni 2015

CDA: milieuwetgeving toetsen om knelpunten te voorkomen

Jaarlijks geeft het Europees Parlement haar opinie over de implementatie van Europese regelgeving. Ook dit jaar geeft de Milieucommissie hierover haar visie. "Wat vaak begint met goede intenties mondt uit in knelpunten als wetten en regels uiteindelijk moeten worden uitgevoerd," aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. In de jaarlijkse evaluatie beoordeelt de Europese Commissie de voortgang van de implementatie van Europese regels. De milieucommissie is van mening dat hierin ook aandacht moet zijn voor grensoverschrijdende problematiek en het belang om aan te sluiten bij het actieplan voor betere regelgeving van Commissaris Timmermans.

Daarnaast roept het rapport de Europese Commissie op om in het vervolg bij de implementatie rekening te houden met de verschillen in de grensregio's die kunnen ontstaan doordat lidstaten een andere invulling geven aan deze regels. Het CDA zou graag zien dat er eerder in het proces wordt gekeken waar de problemen ontstaan. Vroegtijdige signalering leidt tot beter aangepaste regelgeving en meer voorspelbaarheid voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor de implementatie. "We zien in eigen land, dat de Nederlandse regering heel anders is omgegaan met de implementatie van bijvoorbeeld de Vogel- en Habitatrichtlijn. Nu pas komen we erachter dat de verschillen in uitvoering van Europese regels voor flinke problemen kan zorgen. Als daar eerder een punt van was gemaakt had het helemaal niet zo ver hoeven komen."

Verder pleit Annie Schreijer ook voor een speciale toets voor de mogelijke extra lasten voor het familie- en gezinsbedrijf bij het maken van regels. "We kunnen de kleinere familie- en gezinsbedrijven een handje helpen door wetten zo te maken dat deze ook voor hen uitvoerbaar zijn."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.