06 juli 2016

CDA: naar een EU Innovatie Pact

In het kader van de aanstaande herziening van het EU-budget en beleid, heeft het Europees Parlement op 6 juli een resolutie aangenomen over meer samenhang en synergie tussen Horizon 2020, de Europese Regiofondsen en andere Europese stimuleringsregelingen. CDA-woordvoerder Europese investeringsfondsen Lambert van Nistelrooij leidt de moderniseringsslag in de regels voor het gebruik van innovatiegeld: "Europese fondsen boeken resultaten die niet altijd zichtbaar zijn, maar kunnen vaak ook meer opleveren door fondsen beter op elkaar aan te laten sluiten."

Statistieken laten zien dat 90 procent van de Horizon 2020 investeringen in de oude lidstaten terecht komt. Daarentegen gaat 80 procent van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen naar de nieuwe lidstaten. "Aparte fondsen, aparte gebieden zo lijkt het. Rijke regio’s profiteren, andere stagneren. Dat moet anders. Europa staat voor een evenwichtige ontwikkeling, een goede territoriale cohesie. Om jongeren kansen te bieden op de arbeidsmarkt in nieuwe lidstaten moet de economie ook daar inzetten op innovatie en ondernemerschap en de EU-fondsen kunnen daar veel meer bij helpen dan nu het geval is," aldus Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.

Nu de Europese Commissie komt met voorstellen voor de tussentijdse herziening van het EU-budget en beleid moet innovatie méér leidend worden. "De Brexit liet zien wat de gevolgen kunnen zijn van gescheiden werelden: de booming city en het achterblijvend platteland en haperende mijnbouw- en industriegebieden. Ons beleid moet zich richten op het tegengaan van deze polarisatie. Dat is een taak voor lidstaten, maar zeker ook voor de manier waarop de EU investeert in regio's. Daarom moet de EU met Innovatie Pact komen, waarmee de keten van kennis, innovatie in producten en diensten in héél Europa wordt versterkt”, concludeert Van Nistelrooij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.