10 juli 2014

CDA: pak die EU-miljoenen voor producten uit groene grondstoffen

Woensdag 9 juli opende de Europese Commissie de eerste inschrijving voor bedrijven en kennisinstellingen die geld willen uit het nieuwe Europese Onderzoek en Innovatieprogramma, Horizon 2020. Deze middelen zijn gericht op het ontwikkelen en demonstreren van producten op basis van groene en hernieuwbare grondstoffen.

Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementslid voor Innovatie: "Ik roep vooral het MKB en onderzoeksinstellingen op om in te schrijven. Voor hen zijn dit belangrijke financiële middelen die een aanzienlijke bijdrage leveren aan economische groei, meer banen en een langer en gezonder leven door een verbeterd leefmilieu. Ik denk hierbij ook aan de ondersteuning van organisaties als het agentschap van Economische Zaken en brancheorganisaties als  HollandBio, VNCI, VNO-NCW en alle landbouwgerelateerde koepels".

Van Nistelrooij: "Nederland heeft een leidende rol in Europa in de ontwikkeling van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Met de Europese fondsen, die door het bedrijfsleven aangevuld worden, wil de Europese Unie de biogebaseerde economie een stimulans geven."  

De eerste ’call’ (uitnodiging voor het indienen van voorstellen) die vandaag wordt gelanceerd heeft een budget van 50 miljoen euro. Samen met de eigen investeringen van het bedrijfsleven kan dit oplopen tot 150 miljoen euro. "Een aanzienlijk bedrag, waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen flink gebruik van zouden moeten maken" aldus Van Nistelrooij.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.