CDA: realistisch debat over klonen
"Het is technisch gezien zeer lastig om de producten van afstammelingen van klonen tot drie, vier, vijf generaties terug te traceren, " zegt Schreijer-Pierik. Volgens de Europarlementariër is het in de praktijk slechts mogelijk om de producten van directe afstammelingen van kloondieren op te sporen. "Maar wanneer de melk bij de boeren is opgehaald en eenmaal in de melktank zit, is het onmogelijk om te achterhalen van welk dier de melk precies afkomstig is," voegt Schreijer-Pierik daaraan toe.
De Europarlementariër vindt het belangrijk dat er op een realistische manier over het gebruik van kloontechnieken in de landbouw wordt gesproken. "Er zijn op dit moment zeer waarschijnlijk al grote hoeveelheden voedsel in onze keten aanwezig die afkomstig zijn van gekloonde dieren, dat mogen we niet onderschatten," zegt Schreijer-Pierik. De deur voor het toekomstig gebruik van kloontechnieken zou wat haar betreft dan ook niet helemaal moeten worden dichtgegooid.
Nu het Europees Parlement een standpunt heeft ingenomen op het dossier over klonen is de Europese Raad aan zet om op voorstellen van de Europese Commissie in te gaan. Naar verwachting zullen er zware, langdurige onderhandelingen volgen tussen de Raad en het Parlement op dit dossier voordat een Europees akkoord wordt bereikt.