03 juli 2013

CDA tegen verregaande splitsing van banken

Banken moeten een compleet pakket aan diensten kunnen aanbieden voor spaarders, het MKB en het bedrijfsleven en niet vergaand worden opgesplitst. "Speculatieve activiteiten die niets met de klant te maken hebben moeten worden afgescheiden van de rest van de bank", vindt Corien Wortmann, Europarlementslid voor het CDA. Het EP deelt hiermee de conclusie van de Commissie-Wijffels.

Het Europarlement (EP) stemde vandaag over aanbevelingen voor hervormingen in de bankensector. "Het Europarlement wil dat de Europese Commissie na de zomer met Europese wetgeving komt, maar daar hoort wel een grondig onderzoek naar het vermogen van banken om het bedrijfsleven van leningen te voorzien bij."

Enkele EU-landen werken aan nationale wetgeving voor het scheiden van algemene- en zakenbanken. "Een lappendeken aan wetgeving voor de structuur van banken past niet binnen een Europese Bankenunie", waarschuwt Wortmann.

Wortmann hekelt het akkoord dat de ministers van Financiën vorige week bereikten over crisismanagement bij banken. "Dat akkoord is te vaag. Het moet veel duidelijker zijn wie opdraait voor de kosten als een bank failliet gaat. Dat zijn eerst de aandeelhouders, dan obligatiehouders en tot slot spaarders boven de 100.000 euro".

"Onzekerheid over de positie van spaarders en investeerders is zeer schadelijk. Dat is de les die we moeten trekken uit de crisis in Cyprus", aldus Wortmann. Volgende week starten de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten.

Zie Corien Wortmann hierover spreken in de plenaire vergadering: http://www.youtube.com/watch?v=MdsuaYQR6Kw

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.