17 december 2013

CDA tegen verwatering aanpak probleembanken

Het Europees Parlement wil een daadkrachtige Europese resolutieautoriteit die kan besluiten over de aanpak van probleembanken. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "De bankenunie is dringend nodig voor het herstel van vertrouwen in de banken en daarmee herstel van de kredietverlening aan onze economie. Probleembanken moeten in heel Europa stevig aangepakt kunnen worden, ongeacht hun omvang of waar hun thuisbasis zich bevindt. De Raad van Ministers dreigt de daadkracht van de nieuwe resolutieautoriteit ernstig aan te tasten, dus ik voorzie moeizame onderhandelingen."

Het Europees Parlement (EP) geeft vandaag een belangrijk schot voor de boeg voor de onderhandelingen met de lidstaten de Europese resolutieautoriteit. Wortmann: "De lidstaten dreigen de aanpak van probleembanken te verwateren door te pleiten voor een doorslaggevende stem voor de betrokken nationale toezichthouders. De resolutieautoriteit moet echter lastige knopen door kunnen hakken, ook als het pijn doet zoals bij het aanslaan van aandeelhouders en obligatiehouders (zogeheten bail-in)."

Het EP stemt in met de oprichting van een stroppenpot (resolutiefonds) gevuld door de banken. Wortmann: "Het bestuur van de resolutieautoriteit moet wel zelf kunnen besluiten over herstructurering van probleembanken, inclusief, waar nodig, de inzet van het resolutiefonds. Het EP onderschrijft dat in de eerste jaren een publieke leenfaciliteit nodig is, maar de Raad van Ministers lijkt het gehele fonds in een apart Europees verdrag te willen onderbrengen. Dat mag niet leiden tot een splitsing van het bestuur, en ondermijning van de daadkracht van het bestuur van de resolutie autoriteit," waarschuwt Wortmann.

Wortmann: "Wij voelen ons gesterkt door de steun van de ECB". ECB-voorzitter Mario Draghi waarschuwde maandag in het EP voor de richting die de Raad van Ministers lijkt in te slaan. Het mag niet alleen een resolutie autoriteit in naam worden, zei Draghi. 

Het Europees Parlement is medewetgever op dit cruciale stuk wetgeving. Nadat de ECOFIN ministers hun positie hebben bepaald zullen onderhandelingen starten met het oog op een akkoord begin volgend jaar.

Bijgaand een feitenoverzicht over de positie van het Europarlement, wat betreft aanpak probleembanken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.