12 augustus 2014

CDA tegen voortrekken bij compensatie Russische boycot

Land- en tuinbouwsectoren moeten gelijk worden behandeld bij compensatie- en steunmaatregelen voor de Russische boycot. Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft dat gezegd nadat de Europese Commissie als eerste de kwekers van perziken en nectarines ondersteunt.

"Het kan niet zo zijn, dat één specifieke sector wél en een andere - evenzeer - getroffen sector niet op korte termijn steun ontvangt", zegt Europarlementslid Schreijer-Pierik dinsdag in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. 

"Ook voor bedrijven in andere land- en tuinbouwsectoren dreigt deze Russische boycot de nekslag te vormen. Telers van peren, appels, kersen enz. in Nederland en andere lidstaten leden eerder eveneens oogstverlies door slechte weersomstandigheden: telers die vaak aan de Russische markt leverden."

Schreijer spreekt woensdag in Kampen met tuinders uit onder meer de Koekoekspolder, een polder met meer dan zeshonderd hectare glastuinbouw. De bezorgdheid is groot in de tuinbouw, merkt Schreijer.

Ze vraagt de EU-commissaris Ciolos (Landbouw) Commissie om met dezelfde voortvarendheid als voor de perziken- en nectarinesector, op korte termijn, in dezelfde mate steunmaatregelen te nemen voor de andere sectoren in land- en tuinbouw.

"Voor mij blijft de grote vraag daarbij of het Nederlandse kabinet tijdig haar verantwoordelijkheid neemt en onze getroffen ondernemers de benodigde nationale steunmaatregelen toezegt", aldus Schreijer.

De Nederlandse land- en tuinbouw is na Noorwegen en Polen het zwaarst getroffen door de Russische boycot, volgens een berekening van de Wall Street Journal.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.