CDA: tevreden met werkbaar compromis voor bioboeren
Een belangrijk twistpunt in de onderhandelingen was de combinatie tussen gangbaar en biologisch beleid op een bedrijf. “Wij vinden dat gemengde bedrijven, zolang een duidelijke scheiding is aangebracht tussen gangbaar en biologisch, gewoon moeten kunnen blijven bestaan. Daarom is het goed dat er geen verplichte omzettingsperiode in het akkoord is opgenomen waarin boeren moeten zijn omgeschakeld van gangbare op biologische landbouw,” aldus Schreijer-Pierik.
Het CDA heeft zich verder bijzonder hard gemaakt voor het beperken van de controles tot het strikt noodzakelijke. Schreijer-Pierik: “Bij voorverpakte biologische producten moet er niet nog eens een controle eis ingevoerd worden als de verkoper het product direct doorverkoopt (zonder het aan te passen). Het klinkt logisch maar de controlegekte slaat soms wild om zich heen bij dit soort nieuwe regelgeving. Wij hebben dit dus gelukkig kunnen beperken.”
Verder blijft het gelukkig mogelijk om biologische bedrijven om preventieve maatregelen te nemen voor de veiligheid en de volks- en diergezondheid. Het trimmen van snavels en vastbinden van staarten blijft mogelijk. “Verstandig om geen dubbele standaarden te laten ontstaan in een biologische of gangbare stal,” aldus de Twentse Europarlementariër.
Ook zal alleen de teelt van gewassen in vollegrond aangemerkt worden als biologische teelt. De liberalen in het Europees Parlement hadden graag gezien dat de telers in de Noordelijke lidstaten zouden worden uitgezonderd op deze regel. Volgens Schreijer-Pierik zou daarmee echter een ongelijk speelveld zijn ontstaan.
Het rapport zal naar alle verwachting eind oktober plenair in stemming worden gebracht waarna de onderhandelingen met de lidstaten van start kunnen gaan.