30 juli 2015

CDA: Vaart maken met EU-actieplan crisis landbouw

Voor de acute problemen in de landbouw is het noodzakelijk een Europees actieplan voor de crisis in de land- en tuinbouw snel uit te voeren. Annie Schreijer - Pierik (CDA Europarlement) pleit daar woensdag voor.

"De problemen van de Franse en Belgische boeren doen zich óók voor in Nederland en andere lidstaten. Boeren en tuinders zien hun opbrengstprijzen dalen, mede door de uitbreidende Russische boycot. Dit terwijl de prijs in de winkel stijgt of gelijk blijft ", zegt Annie Schreijer, die de excessen bij Franse wegblokkades zoals de plundering van lading van buitenlandse trucks "diep verafschuwt".

"Als de prijzen zo blijven dalen, dreigen een deel van onze landbouw en onze familie- en gezinsbedrijven uit Europa te verdwijnen! Bovendien komen zo de Europese interne markt en EU-landbouwpolitiek in gevaar. Dan worden wij afhankelijk van import uit andere continenten. Daarin schuilt een groot geopolitiek gevaar. Dat mogen we niet laten gebeuren."

Schreijer bepleit daarom:

effectievere inzet van het hernieuwde Europese noodfonds ter ondersteuning voor boeren die zijn getroffen door de Russische boycot. Het fonds moet in de nieuwe periode vanaf 1 augustus efficiënter werken dan het vorige, dat omslachtige procedures en lage uitkeringen kende. Onder anderen appeltelers en varkenshouders zagen hun export naar Rusland wegvallen, maar konden nauwelijks een beroep doen op het fonds. spoedsteun voor boerensamenwerking ter verbetering van hun ketenpositie , zodat boeren zich kunnen verenigen tegenover grote handelaren. Soepele toepassing van de Europese regels voor concurrentie is nodig. De EU-commissaris voor Mededinging moet daarover dringend overleggen met haar collega van Landbouw. spoedonderzoek naar bestrijding van regeldruk voor de Europese landbouw, onder meer om een gelijk Europees speelveld te garanderen. Sommige lidstaten kennen extra ‘nationale koppen’ bovenop EU-wetgeving, hetgeen voor boeren grote financiële gevolgen kent. Zo confronteert de invoering van fosfaatrechten melkveehouders in Nederland voor onvoorziene kosten en lasten: andere EU-landen kennen dat systeem niet. Bovendien past Nederland de regels voor Natura2000 veel strenger toe dan omliggende landen.  Brussel moet met spoed zorgen voor harmonisatie en ruimte.

Annie Schreijer vindt dat het VVD-PvdA-kabinet veel te weinig oog heeft voor de vele banen en miljardenomzet van de agrarische en voedingssector in Nederland.  "Er is onvoldoende besef van het belang", zegt Schreijer. "Men spreekt steeds van ‘de vrije markt’. Maar internationale politieke keuzes en politieke gevolgen daarvan, zijn géén normaal ondernemersrisico. Denk aan Rusland dat nu onze bloemensector wil gaan boycotten. Extra nationale regeldruk vanwege erg ambitieuze nationale milieudoelen is dat ook niet."

"Als CDA-Europarlementslid sta ik voor een Europa van vrede en voedselzekerheid in zware tijden. Juist nu is daarom één Europese inzet voor het behoud van agrarische gezinsbedrijven noodzaak! Zonder Franse Alleingang, maar alleen in EU-verband. Juist ook voor de sector in Nederland!"

Schreijer vroeg begin juli al om verdere uitwerking van een actieplan bij de Europese Commissie en de Luxemburgse landbouwminister Etgen. Het groothertogdom Luxemburg is momenteel voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

De ministers van Landbouw spreken daarover echter pas over na hun vakantie, op 7 september. "Dit had al eerder gemoeten - bijvoorbeeld onmiddellijk vorige week vóór het reces. Dat had al veel kou uit de lucht kunnen nemen, bijvoorbeeld voor de Franse boeren. De noodzaak dringt helaas nu pas echt door vanwege de acties in Frankrijk", aldus Schreijer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.