17 september 2015

CDA: Verbeter ketenpositie boer

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw) opgeroepen om met zijn collega Margrethe Vestager (Mededinging), in gesprek te gaan over een wijziging van de mededingingsregels. Dat is volgens de CDA-politica dringend nodig om de positie van de boer in de keten te verbeteren.

Schreijer-Pierik deed haar oproep gisteravond tijdens een debat over de huidige landbouwcrisis waar ook Eurocommissaris Hogan bij aanwezig was. De crisis laat volgens haar goed zien hoe belangrijk het is dat boeren zo snel mogelijk een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. "Veel boeren en tuinders verkopen hun producten al maandenlang met verlies aan de supermarkten," zegt zij. 

Verder riep Schreijer-Pierik de Europese Commissie op om een Europees stabilisatiefonds in het leven te roepen om de gevolgen van een toekomstige landbouwcrisis beter op te kunnen vangen. Daarbij verwees zij naar de uitkomst van het Belgisch ketenoverleg waarin op nationaal niveau werd afgesproken om een dergelijk fonds op te richten. "Het fonds moet fungeren als vangnet," aldus Schreijer-Pierik.

Tegelijkertijd benadrukte de CDA-Europarlementariër dat de toegezegde Europese noodsteun ter waarde van 500 miljoen euro ten goede moet komen aan de boeren die het hardst getroffen zijn door de crisis. "Daarnaast zou er door de Raad ook meer werk moeten worden gemaakt van de handhaving van een gelijk Europees speelveld," zegt Schreijer-Pierik. Zo denkt zij onder meer aan een harmonisering van de keuringskosten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.