25 juni 2013

CDA verheugd: EU-akkoord over grootste onderzoeks- en innovatieprogramma ooit

Het Europees Parlement en de EU-landen hebben vandaag een deal gesloten over het grootste EU-programma voor onderzoek, innovatie en concurrentiekracht ooit. Het budget voor dit zogeheten Horizon 2020 bedraagt 70 miljard euro.

Lambert van Nistelrooij (CDA) was medeonderhandelaar namens het Europarlement: "Dit akkoord is een opsteker voor Nederlandse topinstituten en bedrijven om marktleider te blijven in sectoren als energie, gezondheidszorg en nanotechnologie. Met goede voorstellen verwacht Nederland circa 5 miljard euro binnen te halen."

"Europa heeft de laatste jaren het klimaat voor onderzoekers te weinig bevorderd," kritiseert Van Nistelrooij. "Het gevolg is dat veel nieuwe, belangrijke onderzoeks- en innovatie-initiatieven nu in Amerika en Azië lopen. Horizon 2020 stimuleert innovatie in de economie, stelt onze wetenschappelijke en technologische basis veilig en promoot ons industrieel concurrentievermogen. Dit draagt bij aan een slimmere en duurzame samenleving waarin de banen van de toekomst worden gecreëerd."

 

Van Nistelrooij stelt dat het Europees Parlement belangrijke punten heeft kunnen binnenhalen. Zo wordt 20 procent van het budget gereserveerd voor deelname van het MKB. Ook wordt een groot deel van het budget beschikbaar gesteld voor onderzoek naar duurzame energietechnologieën.

 

Het akkoord gaat ook over het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Het budget hiervoor gaat van 0,4 miljard euro in de huidige periode naar 2,4 miljard in de komende periode. Het EIT gaat tussen 2014 en 2020 aan de slag met vijf nieuwe onderwerpen: gezond leven & actief ouder worden, voedselvoorziening, grondstoffen, hoogwaardige productie en stedelijke mobiliteit.

Van Nistelrooij: "Deze onderwerpen krijgen de vorm van nieuwe 'Knowledge & Innovation Clusters' (KIC). Daarin borduren overheden, bedrijven en kennisinstellingen verder samen aan bestaande kennis. Nederland scoort tot nu toe prima bij het EIT. Met mijn amendement voor het opnemen van 'biobased materialen' is dit opnieuw het geval. De Biobased Delta in Zuid-West Nederland heeft daarbij uitstekende kansen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.