CDA: welk Europa willen we?
Europese Rekenkamer
Omtzigt stond ook stil bij het jaarverslag van de Europese Rekenkamer. “Sinds jaar en dag krijgt het jaarverslag geen goedkeuring. Een bedrijf zou allang gesloten zijn als dit jaar in, jaar uit zou gebeuren. Welke concrete stappen worden nu genomen in de Lidstaten om binnen twee jaar een goedkeurende verklaring te hebben?”
Welk Europa kiezen we?
Volgens Esther de Lange wordt het Europadebat in Nederland sinds jaar en dag gekaapt door blinde voorstanders en Eurofobe tegenstanders. Voor de een kan het hoofdkantoor van hun partij niet snel genoeg naar Brussel verhuizen, voor de ander kunnen de Europese instellingen niet snel genoeg ontmanteld worden. “De burger heeft het nakijken, niemand begrijpt er meer wat van. De werkelijke vraag die beantwoord moet worden is niet of we blind voor of tegen zijn, maar welk Europa we willen.”
Kijken naar de Belgen
België en Denemarken hanteren strengere regels dan Nederland bij inschrijving van mensen uit andere Lidstaten. Nederland heeft dat veel slechter op orde. Wat het CDA betreft kan Nederland onmiddellijk België copiëren door EU burgers die zich in hier willen vestigen thuis te laten bezoeken door de politie om spookinschrijvingen te voorkomen. Ook kan Nederland voorwaarden stellen zoals het hebben van een inkomen of een bepaald vermogen. Helaas wees het kabinet een CDA-motie om dit te gaan doen resoluut af.
Turkije
De situatie in Turkije is snel aan het verslechteren op het gebied van mensenrechten: talloze militairen, leden van de rechtelijke macht en journalisten worden overgeplaatst, uit hun ambt gezet of ontvangen lange gevangenisstraffen. Verder worden de sociale media gesloten. Voor het CDA betekent dit: nu de onderhandelingen met Turkije opschorten en een ander vorm van samenwerking voorstellen dan het Lidmaatschap van de Europese Unie.