22 oktober 2013

CDA wil Europese financiële bijsluiter

Complexe beleggingsproducten moeten voortaan in heel Europa een financiële bijsluiter krijgen. Daar heeft de commissie voor Economische Zaken van het Europees Parlement mee ingestemd.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann: "Eenvoud telt. Ik vind dat consumenten in één oogopslag moeten kunnen zien wat de risico's, kosten en het rendement van een beleggingsproduct zijn. Zo voorkomen we dat risicovolle producten verpakt en gepresenteerd worden alsof ze aantrekkelijker en minder risicovol zijn."

De financiële bijsluiter moet in heel Europa op dezelfde manier worden opgesteld, zodat consumenten verschillende producten beter kunnen vergelijken. Zo moet de bijsluiter in de eigen taal worden opgesteld en mag er geen misleidende informatie en kleine lettertjes in staan. Ook mag de bijsluiter niet langer zijn dan twee A4-tjes en is het gebruik van reclame, jargon en afkortingen verboden.

Wortmann is wel kritisch op een aantal details: "Het moet gaan om een compacte en begrijpelijke bijsluiter, gericht op producten die technisch ingewikkeld en risicovol zijn. We moeten oppassen dat we van de bijsluiter geen ingewikkelde kerstboom maken. Bovendien bestaat er voor sommige producten zoals aandelen en obligaties al transparantiewetgeving, waardoor een wirwar van regels kan ontstaan. Daar is de consumentenbescherming zeker niet bij gebaat."

De ministers van Financiën moeten hun positie nog vastleggen, waarna de onderhandelingen met het Europees Parlement over de definitieve wetgeving zullen plaatsvinden.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.