18 maart 2015

CDA'er Van Nistelrooij voor 3e keer gekozen tot Europarlementariër van het jaar

CDA Europarlementariër Lambert van Nistelrooij uit Diessen (Noord-Brabant) heeft vandaag de Parliament Magazine MEP Award in de categorie Regionaal Beleid gewonnen. Eerder won hij deze prijs al in 2011 en 2012. Hij is daarmee de eerste Europarlementariër die drie keer weet te winnen. "Ik ben erg blij met deze onderscheiding. Een mooie erkenning voor mijn werk om Europa meer te richten op innovatie en ondernemerschap in de regio's", aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij was namens het Europees Parlement onderhandelaar over de nieuwe Europese structuur- en investeringsfondsen voor de periode tot 2020. Hiermee is geregeld hoe de beschikbare 325 miljard euro in de periode tot 2020 wordt verdeeld over de Europese regio´s. Van Nistelrooij zette zich in voor een moderner regionaal beleid waarin kennis en innovatie centraal staan. Van Nistelrooij: "We hebben het regionale beleid over een andere boeg gegooid. Dat was hard nodig. We gaan van subsidies naar garantstellingen, en excellentie wordt steeds belangrijker. Deze aanpak is voor Nederland, met zijn excellente universiteiten en kennisinstellingen, erg voordelig."

De MEP Awards zijn ingesteld door het tweewekelijkse tijdschrift "The Parliament Magazine" en zijn dit jaar voor de 11e keer uitgereikt. In totaal waren er behalve Van Nistelrooij nog vier andere Nederlandse Europarlementariërs genomineerd. Deze waren: Jan Huitema (VVD), Bas Eickhout (GroenLinks), Marietje Schaake (D66), Gerben-Jan Gerbrandy (D66) in de opeenvolgende categorieën Landbouw, Dierenwelzijn, Digitale Agenda en Milieu.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.