Spitsuur
11 februari 2014

Elke nieuwe auto kan straks zelf hulp inroepen

Elk nieuw automodel krijgt een apparaatje dat zelf een alarmcentrale belt bij een ongeluk, zelfs als de bestuurder bewusteloos is. Dat moet oktober 2015 ingaan, zo stemde de parlementscommissie Interne Markt dinsdag.

Wim van de Camp (CDA) onderhandelde hierover. Hij is blij met de uitkomst: "Dit apparaat kan levens redden. Sommige fabrikanten zeggen niet op tijd klaar te kunnen zijn, maar dit is geen nieuws voor hen. We praten al tien jaar over invoering, nu is het tijd om af te ronden. Dit is goed voor ons allemaal."

Veel fabrikanten bouwen het apparaat al standaard in. Dankzij het zogeheten e-call-systeem weten ambulance, brandweer en politie exact de locatie van het ongeluk.  

Twistpunt bij de nieuwe regel was nog naar welke alarmcentrale de noodoproep gaat. Dat hoeft niet altijd 112 te zijn, het mag ook een hulpcentrum van een autofabrikant zijn. Wim van de Camp is voorstander van zulke varianten. "Autokopers krijgen zo meer keuzemogelijkheden en de alarmcentrales worden minder belast".   

De stemming in de parlementscommissie is een goede graadmeter voor de latere stemming in het voltallige Europarlement. Daarna volgen onderhandelingen met de EU-landen.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.