EU dreigt techgiganten bij machtsmisbruik met megaboetes
Vanmiddag stemt het Europees Parlement in met nieuwe, strengere regels voor grote online platforms zoals Google, Facebook en Amazon. Toine Manders (CDA), woordvoerder Interne Markt en Consumentenbescherming, is tevreden met de komst van deze 'Digital Markets Act': "Europa heeft veel te lang naar de pijpen gedanst van een handvol voornamelijk Amerikaanse techgiganten. Daar komt nu een einde aan. De EU wordt weer baas over eigen online business. Bij overtreding van de regels zijn megaboetes van 20% van de wereldwijde omzet van het bedrijf in kwestie mogelijk. De tijd van het Wilde Westen is echt voorbij.”
De belangrijkste verbetering is de invoering van strenge regels voor grote digitale platforms die optreden als poortwachters tussen bedrijven en hun klanten. Want daar ging het in het verleden nogal eens fout. Zo gaf Google Shopping zijn eigen producten en diensten veel meer zichtbaarheid dan die van concurrenten. Manders: "Vooral voor mkb-bedrijven, die afhankelijk zijn van deze platforms voor de verkoop van hun producten en diensten, is hier niet tegen op te boksen. Deze wet legt oneerlijke praktijken aan banden en zorgt zo voor open en eerlijke online concurrentie. Goed voor de consument, het mkb en innovatie."
"Voor het CDA was het belangrijk om de problemen met een scalpel aan te pakken en niet met een heggenschaar door de online economie te gaan. Het is daarom goed dat deze eisen alleen voor de grote platforms met machtspositie gelden. Het mkb veroorzaakt geen problemen en daarom zijn de regels niet op hen van toepassing" aldus Manders.