Europees Onderzoeks- en Innovatieprogramma van start
De Horizon 2020 fondsen worden verdeeld via zogenaamde calls. De inzendingen worden door onafhankelijke experts beoordeeld en gerangschikt, waarna fondsen worden toegewezen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de doelstelling van het programma om de gehele innovatieketen te stimuleren: van slim idee naar het lab en vervolgens als product naar de markt.
Van Nistelrooij benadrukt dat Nederlandse innovatieve bedrijven, universiteiten en onderzoekcentra succesvol zijn. "De Nederlandse topsectoren en regionale clusters weten relatief veel subsidies te krijgen, omdat de kwaliteit van ons onderzoek goed is. Goede afstemming tussen de onderzoeksprojecten en innovatie in het bedrijfsleven zorgt voor extra productiviteit en winst voor bedrijven en werkgelegenheid voor burgers."
"Europa heeft de laatste jaren het klimaat voor onderzoekers te weinig bevorderd," aldus Van Nistelrooij. "Het gevolg is dat veel nieuwe, belangrijke onderzoeks- en innovatie-initiatieven nu in Amerika en Azië lopen. Met Horizon 2020 kan Europa de economie een boost geven."
"Door de verhoging van het EU-budget voor onderzoek en innovatie, versimpeling van de procedures en meer mogelijkheden voor samenwerking binnen Europa zelf kunnen bedrijven en kennisinstellingen er beter mee uit de voeten. Ook met de slimme specialisaties die door Nederland in Brussel zijn ingediend wordt een goede aansluiting gevonden met de wensen van de universiteiten en bedrijven."
Om 12.30 uur geeft Eurocommissaris Geoghegan-Quinn (onderzoek & innovatie) een persbijeenkomst over de eerste Horizon 2020 calls.