10 oktober 2013

EVP-voorzitter Wilfried Martens overleden (1936-2013)

Een monument in de Europese politiek. Wilfried Martens was oprichter en 23 jaar voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), de grootste politieke organisatie in Europa. Een man met een visie, die hij zelf in praktijk bracht en vorm gaf.

"Een groot christendemocraat. Een slim en behendig politicus ", oordeelt Wim van de Camp, delegatieleider van het CDA Europarlement.

Martens vergaderde veel met Corien Wortmann-Kool, een van zijn vicevoorzitters. "Zijn hele leven stond in dienst van de christendemocratie. Ik betuig mijn medeleven met zijn geliefden."

Europarlementslid Esther de Lange herdenkt ook de vele jaren dat Martens premier was in België. "Hij heeft veel voor Europa en België betekend." Ria Oomen spreekt over een trieste dag, nu Martens is overleden.

CDA-partijleider Sybrand Buma: “Wilfried Martens heeft zich als eerste minister van België en als voorzitter van de Europese volkspartij onvermoeibaar ingezet voor de Europese samenwerking. Hij was in staat de grote diversiteit in de EVP bijeen te brengen. Hij bleef actief, ook toen zijn ziekte hem al trof. Mijn medeleven gaat uit naar zijn vrouw en kinderen”.

CDA partijvoorzitter Ruth Peetoom: "De Europese Christen Democratie verliest in Wilfried Martens een uniek en gepassioneerde politicus, die zijn leven in dienst heeft gesteld van zijn land en de Europese samenwerking. Onze gedachten gaan uit naar zijn geliefden", zegt partijvoorzitter Peetoom in een eerste reactie. 

Martens gaf zijn voorzitterschap van de EVP deze week over aan Joseph Daul, fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement. De EVP telt nu 70 politieke partijen uit 40 landen, waaronder het CDA. De groep vormt de grootste fractie in het Europees Parlement en levert 13 EU-commissarissen en veel regeringsleiders.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.