Hoogtepunten CDA Europa week 47
Deze week reist de CDA-delegatie af naar Straatsburg voor de plenaire week. Dit staat er voor onze parlementariërs onder andere op de agenda:
Debat over Net Zero Industry Act
Maandag debatteert het Europees Parlement over de Net Zero Industry Act (NZIA). CDA-Europarlementariër en woordvoerder industrie Tom Berendsen: ''De komende jaren zal energie in de EU een factor 5 à 6 duurder zijn dan in de VS, terwijl goedkope en makkelijk beschikbare energie een basisvoorwaarde is voor onze industrie om concurrerend te zijn. Hier ligt een belangrijke rol voor Europa en onze overheid om samen met het bedrijfsleven in kaart te brengen wat nodig is om investeringen te vergroten en procedures te versnellen.''
Maandag 20 november, Europees Parlement, Straatsburg.
Culturele toekomst EU
Het Europees Parlement stemt dinsdagochtend over het wetgevend initiatiefrapport 'EU framework for the social and professional situation of artists and workers' van CDA-Europarlementariër Toine Manders. Het rapport richt zich op de erkenning en het verbeteren van de werkomstandigheden van professionals in de culturele en creatieve sector. Rapporteur Manders heeft zelf als kunstenaar jarenlang in deze sector gewerkt en kent daardoor persoonlijk de uitdagingen en voordelen goed. Manders: “De culturele en creatieve sector is van cruciaal belang in het creëren van Europese verbondenheid en identiteit. De EU zou daarom meer moeten investeren in deze sector. Dit moet via nieuwe Europese competities, want bijvoorbeeld het Eurovisiesongfestival is niet echt een promotor van onze Unie en haar lidstaten. Voor de toekomst van de EU is dit echter wel noodzakelijk.”
Dinsdag 21 november, 12.00-13.00, Europees Parlement, Plenaire zaal, Straatsburg.
Stemming implementatierapport: maatregelen voor het herstel van de Europese aal
Het Europees Parlement zal op dinsdag 21 november stemmen over het implementatierapport: maatregelen voor het herstel van de Europese aal. De voornaamste taak van dit rapport is om na te gaan of de bestaande aalregeling uit 2007 nog steeds geschikt is. Annie Schreijer-Pierik (CDA-Europarlementariër), woordvoerder in de commissie visserij en schaduwrapporteur: “De palingvisserij kent een lange traditie en is cultureel erfgoed in onze lokale gemeenschappen. Dit moet behouden blijven. Blindstaren op de visserij als boosdoener helpt niet, er moet juist gekeken worden naar door mensenhanden gemaakte obstakels zoals dammen, dijken en waterkrachtcentrales. En meer aandacht moet besteed worden aan de strijd tegen illegale vangst en handel in glasaal."
Dinsdag 21 november, Europees Parlement, Straatsburg.
Debat over de aanhoudende zorgen over de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van justitie in Hongarije
Aanstaande dinsdag 21 november debatteert het Europees Parlement over de aanhoudende bedreigingen van de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van justitie in Hongarije. In december 2022 heeft de Commissie besloten EU-financiering voor Hongarije te bevriezen onder de zogenoemde conditionaliteitsverordening voor de rechtsstaat. Om de EU-fondsen weer te ontvangen moet Hongarije aan voorwaarden voldoen. In oktober kwam naar buiten dat de Europese Commissie zich voorbereidt op het vrijgeven van miljarden euro’s aan Hongarije die momenteel zijn bevroren, om steun van het land te verzekeren voor hulp aan Oekraïne. Dit terwijl er nog niet aan alle voorwaarden voor het vrijgeven van de middelen is voldaan. Onder andere de onafhankelijkheid van de Hongaarse Hoge Raad is nog niet voldoende gewaarborgd en de belemmeringen voor prejudiciële verwijzingen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn nog niet voldoende weggenomen. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers, coördinator voor de EVP in de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE), maakt zich zorgen over de situatie in Hongarije die nauwelijks verbeterd is: “Tijdens het debat zal ik de Commissie duidelijk maken dat de Europese middelen niet mogen worden vrijgegeven alvorens Hongarije aan alle voorwaarden voldoet.”
Dinsdag 21 november,15.00, Europees Parlement, Straatsburg.
Debat over het uitblijven van een reactie van de Commissie op het PEGA-rapport
Meer dan 5 maanden na het rapport van de PEGA-commissie, die onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van spionage software in Europa, blijft een reactie van de Commissie nog steeds uit. De PEGA-commissie benadrukt in haar rapport het gevaar van inbreuken op en wanbeheer van de toepassing van Europees recht in relatie tot het gebruik van spy software. Het rapport bestaat onder meer uit acties die ondernomen moeten worden op Europees niveau om de fundamentele rechten van Europese burgers te waarborgen. Jeroen Lenaers, Europarlementariër voor het CDA en voorzitter van de PEGA-commissie, betreurt het uitblijven van een reactie door de Commissie: “Ik wil waarschuwen voor de gevaren voor de Europese burgers als er geen actie wordt ondernomen. Sinds het uitbrengen van het rapport zijn er bovendien alweer nieuwe gevallen van misbruik van spionage software in de EU gemeld.” In een resolutie die woensdag in Straatsburg moet worden aangenomen verzoekt het Europees Parlement de Commissie om het beginsel van loyale samenwerking tussen de instellingen van de Unie te eerbiedigen en met een plan van maatregelen te komen om misbruik van spionage software in de EU te voorkomen. Lenaers: “De Commissie moet dringend maatregelen voorstellen om het gebruik van spionage software te reguleren. Het is tijd voor actie, liever vandaag dan morgen.”
Woensdag 22 november, 13.00, Europees Parlement, Straatsburg.