28 augustus 2013

Nederland loopt honderden miljoenen euro's mis

Nederland loopt 0,7 miljard euro mis uit de EU-subsidies. Ons land heeft slechts recht op 1,25 miljard euro aan subsidies voor Structuurfondsen, om de economie in regio's op te peppen. Bij de vorige toekenning in 2007 was dat nog circa 1,9 miljard euro.  Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie heeft gepresenteerd.

De daling komt door slecht onderhandelen van de regering-Rutte in Brussel. "We wisten dat Nederland erop achteruit zou gaan, maar niet hoeveel. Nu de definitieve cijfers er zijn, kan Rutte er niet meer onderuit: hij heeft bar slecht onderhandeld", oordeelt Lambert van Nistelrooij (CDA Europarlement), specialist in de Structuurfondsen. Van de 28 EU-landen moet alleen Denemarken nog meer inleveren. Het totaalbedrag aan Structuurfondsen is nagenoeg gelijk gebleven (van 347 miljard naar 322 miljard euro).

"Rutte pochte een half jaar geleden dat hij een miljard euro korting had gehandhaafd. Die korting is hij hier dus al bijna helemaal kwijt", aldus Van Nistelrooij. "Het blijkt een kat in de zak."

De fikse tegenvaller komt omdat de EU criteria heeft toegevoegd. Zo telt nu de werkloosheid nu mee: Nederland heeft een lagere werkloosheid dan bijvoorbeeld Italië, waardoor ons land recht heeft op minder geld.

Link naar grafiekjes met overzicht EU28 (klik op 'allocations'): http://ec.europa.eu/regional_policy/what/future/index_en.cfm

Link naar Excel bestand met bedragen EU28: http://ec.europa.eu/regional_policy/what/future/xls/overall_table.xls

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.