21 november 2013

Onderzoek en innovatie: 5 miljard euro voor Nederland

Het grootste EU-programma ooit voor onderzoek, innovatie en concurrentiekracht, is vandaag goedgekeurd door het Europees Parlement. Nederland verwacht de komende jaren, samen met de regiofondsen, circa 5 miljard euro binnen te halen.

"Dit programma is goed nieuws voor Nederlandse topinstituten en bedrijven", stelt Lambert van Nistelrooij (CDA-Europarlementslid), medeonderhandelaar namens het Europarlement. "Investeringen in innovatie zijn noodzakelijk om marktleider te blijven in sectoren als energie, gezondheidszorg en nanotechnologie." Het EU-programma Horizon 2020 bevat voor de komende zeven jaar 70 miljard euro voor universiteiten, bedrijven en kennisinstellingen.

Het programma bindt de strijd aan met de innovatiecrisis in Nederland en andere EU-landen. Bedrijven in de EU doen nu te weinig uitvindingen, de kennis die er is wordt onvoldoende omgezet in nieuwe producten. Nieuwe ontwikkelingen en de bijbehorende banen zijn daarom vooral buiten de EU te vinden.

"Europa heeft de laatste jaren onderzoek en innovatie te weinig bevorderd," aldus Van Nistelrooij. "Het gevolg is dat veel nieuwe, belangrijke onderzoeks- en innovatie-initiatieven nu in Amerika en Azië lopen. Horizon 2020 stimuleert innovatie, stelt onze wetenschappelijke en technologische basis veilig en promoot het industrieel concurrentievermogen. Voor het MKB is minstens 20 procent van het budget gereserveerd. Dit draagt bij aan een slimmere en duurzame samenleving waarin de banen van de toekomst worden gecreëerd."

Het pakket dat vandaag werd goedgekeurd omvat ook het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Daarin werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen aan omzetting van bestaande kennis in producten en diensten. Hieraan nemen nu al de TU Eindhoven, TU Delft en de Universiteit van Utrecht deel. Het budget voor het EIT gaat van 0,4 miljard euro in de huidige periode naar 2,4 miljard. Daarmee gaat het tussen 2014 en 2020 aan de slag met vijf nieuwe onderwerpen: gezond leven & actief ouder worden, voedselvoorziening, grondstoffen, hoogwaardige productie en stedelijke mobiliteit. Ook de universiteiten in Groningen en Wageningen vallen hiermee in de prijzen. Met mijn amendement voor het opnemen van 'biobased materialen' kan ook de Biobased Delta in Zuid-West Nederland uitgroeien tot een topregio in Europa. 

<xml> </xml>

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.