02 december 2014

Opruimen drempels interne markt bespaart vele miljarden

"Door drempels op te ruimen in de Europese interne markt, zijn honderden miljarden euro's te verdienen", aldus CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, woordvoerder Interne Markt.

Het rapport ‘De Cost of Non-Europe in the Single Markt’, in opdracht van de commissie Interne Markt van het Europees Parlement, voorziet zelfs 990 miljard euro voordeel per jaar. Nu zijn er nog te veel hindernissen bij het kopen of verkopen in een ander EU-land.

"We moeten dringend de deuren opengooien. Die miljardenbesparingen zijn zeer welkom om onze economische positie te kunnen verbeteren", stelde CDA-Europarlementslid Lambert van Nistelrooij dinsdag tijdens de expert-conferentie "Breaking the barriers in the Internal Market" in het Europees Parlement in Brussel.

"Het Europa zonder binnengrenzen heeft het leven wel iets makkelijker gemaakt, maar we kunnen nog meer voordeel halen", stelt Van Nistelrooij. Zo levert het over de grens kopen en verkopen onze detailhandel nog veel hoofdbrekens op. Veel consumenten durven bijvoorbeeld nog niet te kopen bij buitenlandse webwinkels. "Mensen zijn bang dat ze in problemen komen, bijvoorbeeld omdat de algemene voorwaarden in een andere taal staan vermeld."

"Alleen als voor iedereen dezelfde rechten en regels gelden, kunnen we samen de schaalvoordelen van een grote interne markt met meer dan 500 miljoen consumenten benutten: een groter afzetgebied en minder regels voor ondernemers, en meer concurrentie en kwaliteit voor consumenten."

¨Waarom kan ik over de grens niet naar de Nederlandse tv-programma’s kijken op internet?  Is het nu echt nodig dat een Britse of Belgische stekker verschilt van de Nederlandse?"

"Als politiek gaan we die uitdaging aan. De interne markt wordt opnieuw een van de speerpunten van de Europese politiek. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat vorige week ook toen hij zijn investeringsplan presenteerde", stelt Van Nistelrooij.

Na deze bijeenkomst organiseert Van Nistelrooij op 16 januari in Nederland een conferentie over dit thema, om ook het brede publiek, bedrijven en consumenten hierbij te betrekken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.