10 november 2020

Reactie Esther de Lange (CDA) op bereiken akkoord Europese meerjarenbegroting en Herstelfonds

Vandaag hebben onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt over het totaalpakket van de Europese Meerjarenbegroting en het nieuwe Herstelfonds. Donderdag werd al duidelijk dat er een akkoord was over het stellen van voorwaarden aan de staat van de rechtsstaat.

Esther de Lange (CDA): "De onderhandelaars van het Europees Parlement kunnen trots zijn op dit resultaat. Zij wisten te bereiken wat Rutte en andere regeringsleiders niet is gelukt. Zo is respect voor de rechtsstaat is vanaf nu een kernvoorwaarde voor het ontvangen van Europees geld. Er gaat meer geld naar innovatie en onderzoek, zodat Europa op dat vlak niet achteraan hobbelt op het wereldtoneel - een belangrijke voorwaarde voor onze EVP-fractie om dit voorstel te steunen. En de bezuiniging op het bewaken van de Europese buitengrenzen deels teruggedraaid, een verstandig besluit om de strijd tegen mensensmokkel het hoofd te kunnen blijven bieden."

De bal ligt nu bij de regeringen van de lidstaten. De Lange: "Het is te hopen dat de regeringsleiders hun verantwoordelijkheid nemen en het proces niet verder vertragen. Het herstelfonds is hard nodig om ons uit de economische crisis helpen, daar kunnen we echt niet veel langer mee wachten. Bovendien moeten lidstaten, maar ook ondernemers en onderzoekers weten waar ze aan toe zijn om vooruit te kunnen plannen. Als er eindelijk duidelijkheid is over de Europese begroting en het herstelfonds, kunnen – en moeten - we aan het werk."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.