09 oktober 2013

Ria Oomen stelt vragen over mogelijk Russisch importverbod op Nederlandse tulpen en zuivel

Tegen de achtergrond van de spanningen tussen Nederland en Rusland, versterkt door de arrestatie van de Greenpeace activisten die protesteerden tegen oliewinning en het incident rond de Russische diplomaat in Den Haag, meldden Russische autoriteiten woensdag dat ze mogelijk de import verbieden van Nederlandse tulpen en zuivelproducten.

Is de Europese Commissie op de hoogte van de Russische aankondigingen om de import te verbieden van Nederlandse producten?

Hoe beoordeelt de Europese Commissie de juridische grondslag van het mogelijke importverbod tegen Nederlandse tulpen en zuivel in het kader van de bilaterale overeenkomsten tussen de EU en Rusland en de Russische verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de toetreding tot de WTO?

Hoe beoordeelt de Europese Commissie dit importverbod van Nederlandse producten, onder de huidige omstandigheden. Is het niet in essentie een politiek middel om druk uit te oefenen op een Europese lidstaat?

Welke actie onderneemt de Europese Commissie om de Nederlandse exporteurs te beschermen tegen de negatieve consequenties van dit mogelijke importverbod op hun producten?

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.