26 maart 2015

Van Nistelrooij: andere financiering nodig voor Juncker's Europees investeringsfonds

De Europese Commissie moet op zoek naar ander geld om het Europese investeringsfonds van Commissievoorzitter Juncker (EFSI) te financieren. Dat staat in het adviesverslag van de EP commissie regionaal beleid van CDA Europarlementariër Lambert van Nistelrooij.

Voor de financiering van het Juncker plan wordt onevenredig veel geld gehaald uit het EU Innovatie fonds en het Transport fonds. "Vooral voor Nederland is dat slecht; wij halen vergeleken met andere Europese landen het meeste geld binnen voor onderzoek en innovatie", aldus de CDA Europarlementariër.

Van Nistelrooij kreeg tijdens de stemming steun van een meerderheid van de EP commissie regionaal beleid om lidstaten de mogelijkheid te geven om gelden uit de regionale fondsen meer voor risicodragende projecten uit het Juncker plan in te zetten. "We zien nu dat met EU geld wel gebouwen op bijvoorbeeld 'Tech Parcs' worden gerealiseerd, maar dat voor de echte business later onvoldoende risicodragend kapitaal beschikbaar is", aldus Van Nistelrooij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.