11 september 2014

Van Nistelrooij biedt ondernemers biobased inspiratie

Ondernemers laten veel kansen liggen om hun producten groener en goedkoper te maken. Nog te weinig producten zijn gemaakt van gerecycled materiaal, simpelweg omdat de ondernemers de mogelijkheden nog niet kennen. De EU steunt de ontwikkeling van slimme en duurzame producten.

Lambert van Nistelrooij (CDA-Europarlementslid) gaat dat aanpakken. Hij belegt een speciale inspiratiedag voor ondernemers, met alle details over de mogelijkheden en de subsidies. Dit is vrijdag 19 september in het Brabantse Diessen, in de marge van een grote expositie met milieuvriendelijke kunstwerken www.landartdiessen.nl.

Van Nistelrooij is in het Europarlement specialist in regelingen voor zogeheten biobased materialen. Hij meent dat (Nederlandse) ondernemers veel te weinig gebruik maken van de Europese gelden die op de plank liggen. "Ik geloof dat veel ondernemers van goede wil zijn, maar nog even dat vonkje missen voor een nieuwe stap. We willen innovatieve geesten concreet helpen zodat er een nieuw lampje bij hen gaat branden."

Het fonds voor de biogebaseerde industrie is onlangs operationeel geworden met een budget van ongeveer 4 miljard euro.

In de middag komen experts van de Bio Based Industries Consortium, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en van een duurzaam adviesbureau. Zij verstrekken informatie hoe ondernemers in aanmerking kunnen komen voor Europese gelden. U leert meer over de mogelijkheden van hernieuwbare grondstoffen.

De bijeenkomst is open voor ondernemers en pers. Aanmelden via [email protected]  

(PS: Op 29 september wordt in het Rabobank auditorium in Utrecht een belangrijke Deloitte studie gepresenteerd over de kansen van de biobased industrie. Ook hierbij is Van Nistelrooij betrokken.)

 

+++

PROGRAMMA 19 SEPTEMBER:

10.00- 10.15 uur         Welkom door Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër en rapporteur voor regionale EU fondsen en de Biobased Industries.

10.15 -12.00 uur         Partnerschapsovereenkomst Nederland 2014-2020 door Vincent Ketelaars (ERAC). Informatie over de nieuwe periode voor Europese Structuur en Investeringsfondsen, de mogelijkheden van "Slimme Specialisatie" en de kansen voor u als ondernemer.

12.00 – 14.00 uur       pauze en kunstwandelroute met Biobased materiaal toepassingen.

14.00 – 16.00 uur       Workshops:

                                   

Annita Westenbroek (Bio-Based Industries consortium): informatie over de BBI-regeling. Na de workshop weet u welke toegevoegde waarde de regeling voor u heeft en hoe u kunt opteren voor een toekomstige tranche (totaal budget € 3,7 miljard).

Pieter Meuwissen (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, BOM): informatie over financiering door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (investeringsfondsen Provincie Noord-Brabant en Europese InvesteringsBank). Na de workshop weet u hoe u in aanmerking kunt komen voor financiering door de BOM.

Esther Stapper (Stapper Duurzaam Advies): informatie over duurzame bouwprojecten in de praktijk (Provinciehuis en Avans Hogeschool). Na de workshop heeft u tastbare Biobased materialen in uw hand gehad en inzicht in het toepassen ervan in uw bedrijf.

Europarlementariër Lambert van Nistelrooij over de verbinding tussen Europese regelingen en lokale ondernemers. Na de workshop weet Lambert op welke punten hij zich voor u sterk moet maken in Brussel.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.