12 februari 2013

Wim van de Camp hekelt Antwerpse vreemdelingentaks

Wim van de Camp (CDA delegatieleider in het Europees Parlement) betwijfelt of de beoogde 'vreemdelingentaks' in Antwerpen legaal is. De stad Antwerpen wil 250 euro van alle niet-Belgen die zich inschrijven in het bevolkingsregister. "Op het eerste gezicht discrimineert de stad tussen Belgen en bijvoorbeeld Nederlanders, terwijl we daar juist van af willen binnen de Europese Unie", zegt Wim van de Camp. "Dit druist toch in tegen de vrijheid van verkeer in de EU?"

Van de Camp gaat hierover vragen stellen aan de Europese Commissie, kondigde hij dinsdag aan. "Ik wil dat de Europese Commissie hier snel naar kijkt. Dit lijkt me een eenvoudige zaak".

Van de Camp: "Antwerpen was al moeilijk bereikbaar door de problemen met de Fyra. Nu komt dit er nog bij".

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever had de verhoging onlangs voorgesteld om de ambtelijke kosten te dekken. Nu betalen buitenlanders 17 euro voor een identiteitskaart. Het voorstel heeft al geleid tot een storm van kritiek, ook van omliggende steden die vrezen voor een toestroom van buitenlanders naar hun steden. 
Criciti verwijten de Vlaams-nationalistische burgemeester dat hij zo buitenlanders uit zijn stad probeert te weren. Er komen wel een aantal vrijstellingen, zoals voor asielzoekers. In België zijn gemeentebesturen vrij om zelf tarieven te bepalen voor deze zaak.

De maatregel treft vele Nederlanders die in Antwerpen willen gaan wonen. In 2011 woonden er 15.005 Nederlanders in de stad Antwerpen, aldus cijfers van de Belgische statistische dienst Statbel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.