16 oktober 2013

Wim van de Camp: Nederlandse marine naar Lampedusa

Nederland moet marineschepen sturen naar het Middellandse Zeegebied, als steun voor het EU-agentschap Frontex voor grensbewaking:  "We moeten de zuidgrens van Europa veel steviger bewaken. Dan kunnen we menselijke drama's zoals bij Lampedusa voorkomen", vindt Wim van de Camp, leider van CDA Europarlement.

Sommige bootvluchtelingen zijn politieke asielzoekers, maar de meesten zijn economische vluchtelingen. Van de Camp wil voorkomen dat deze laatste groep zich in Europa vestigt. "Toelating is geen oplossing. Zo'n Afrikaanse familie investeert pakweg 20.000 euro in een zoon, die dan zijn leven moet riskeren op een gammel bootje. Dat moeten we niet aanmoedigen."

Het CDA vindt dat Libië migranten moet tegenhouden en terugnemen. De EU moet daarom contact opnemen met Libië, vlak bij het Italiaanse eiland Lampedusa. "De EU heeft al  een migranten-akkoord met Marokko. Er volgen nog afspraken met Tunesië en Egypte. Dan moet het ook kunnen met Libië."

Nederland moet ook meer specialisten van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) sturen naar Italië en Griekenland om te helpen. Bovendien moet Nederland de voorwaarden voor Ontwikkelingssamenwerking zo veranderen dat vooral Somalië zijn inwoners binnen de grenzen houdt."

De Europarlementscommissie justitie spreekt donderdag over grensbewaking. De EU kan in de Middellandse Zee een marine-actie coördineren, vergelijkbaar met de bestrijding van piraten voor Somalië. De marine van Nederland en andere EU-landen kunnen de opvarenden wel helpen, maar dan terugbrengen.

 

Van de Camp pleit voor minstens een verdubbeling van het budget voor Frontex, het EU-agentschap voor grensbewaking. "De tragedie in Lampedusa toont dat de Italiaanse kustwacht niet is berekend op vele vluchtelingen."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.