10 maart 2015

Winkelier en klant goedkoper uit voor betaling creditcard en pin

Het Europees Parlement heeft vandaag met grote meerderheid ingestemd met de aanpassing van tarieven voor het gebruik van creditcards en pinpassen. Esther de Lange, CDA delegatieleider in het Europees parlement en woordvoerder economische en financiële zaken, is tevreden met deze nieuwe regels die betalingen goedkoper maken voor winkeliers en klanten: "Door deze nieuwe regels kunnen de kosten voor ons MKB omlaag gebracht worden, dat is ook gunstig voor de consument."

De kosten voor winkeliers worden hierdoor aan een maximum gebonden van 0,3 procent van de transactiewaarde voor betalingen met de creditcard, voor de pinpas wordt dit 0,2 procent. Het geldt zowel voor binnenlandse betalingen als betalingen in het buitenland. Landen mogen voor nationale transacties lagere percentages vastleggen.

De kosten liggen nu gemiddeld nog op 1,5 procent, die doorberekend worden aan de klant. De Europese Commissie rekende voor dat de nieuwe regels de Europese detailhandel ongeveer €6 miljard kan besparen op jaarbasis. Voor Nederland zou dit een besparing van 56 miljoen zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.