17 januari 2013

Wortmann wil af van onredelijk hoge prijzen handbagage vliegtuigen

"We moeten af van de limiet van 1 stuk handbagage per passagier in vliegtuigen. Die limiet jaagt passagiers op kosten bij met name low-cost maatschappijen. Daar moeten we snel een einde aan maken", zei CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool donderdag.

Zo mag je bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair maar 1 stuk handbagage meenemen. "Passagiers kunnen geen extra tassen meenemen uit de luchthavenwinkels of zelfs laptophoezen. Die moeten in de handbagage worden verwerkt en voor ingecheckte bagage moet je fors bijbetalen, regelmatig zelfs meer dan de ticketprijs. Goedkoop wordt zo duurkoop", aldus Wortmann.

Low-cost luchtvaartmaatschappijen vliegen vaak vanaf regionale luchthavens waar ze een dominante positie innemen. Ze veroorloven zich dan agressieve zakelijke praktijken. Ze proberen over de rug van passagiers extra geld te verdienen door reizigers te lokken met ultra goedkope tickets.

De maximale afmetingen en gewicht van handbagage verschillen nu per luchtvaartmaatschappij. Passagiers komen daardoor soms in de problemen bij het instappen. Corien Wortmann: "Passagiers moeten meer zekerheid krijgen. Het Europees Parlement wil concrete maatregelen van de Europese Commissie. Er moeten geharmoniseerde regels voor handbagage komen die gelden voor alle luchtvaartmaatschappijen in Europa en een einde aan onredelijk hoge prijzen voor ingecheckte bagages."

Corien Wortmann-Kool: +32 2 28 45570

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.