Flevolanders maken zich meeste "zorgen om de zorg"
Bijna 90 procent van de Flevolanders vindt dat ziekenhuiszorg in de regio koste wat het kost behouden moet blijven. De toegankelijkheid van zorg in de buurt wordt als essentieel gezien voor de leefbaarheid van de regio. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het CDA. Hij heeft de zorgen over toegankelijkheid van zorg gemeten in alle provincies. Nergens is de ongerustheid over de ziekenhuiszorg zo groot als in Flevoland.
De angst om essentiële zorg te verliezen is groot door het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Uit het onderzoek ‘Zorgen om de zorg’ van De Hond blijkt dat 89% van de ondervraagde Flevolanders vindt dat er een streekziekenhuis moet zijn in de buurt; landelijk is dat 77%.
Ook maken Flevolanders zich meer dan andere Nederlanders zorgen over de vraag of ze later nog wel toegang hebben tot zorg als ze oud of ziek worden: 80% zegt dat, tegen 71% landelijk.
Leefbaarheid
Door de resultaten van dit onderzoek heeft het CDA in de Tweede Kamer initiatief genomen om te zorgen dat bij de beoordeling van streekziekenhuizen niet alleen gezonde financiën meetellen, maar ook het belang van streekziekenhuizen voor de leefbaarheid in de regio. Op verzoek van het CDA wordt nu tevens een onderzoek gedaan door de minister om de zorg in iedere provincie in kaart te brengen.
“Zorg weer optimaal”
Chris Schotman, fractievoorzitter van CDA Flevoland in Provinciale Staten en woordvoerder zorg, is niet verbaasd over de cijfers. “Dit is wat we in de praktijk nu al zien,” zegt ze. “Kijk maar eens naar de aanrijtijden die alleen maar oplopen. De ongerustheid in Flevoland over de zorg is terecht, en daarom moet de ziekenhuiszorg weer optimaal worden. Dus goede en op tijd bereikbare poliklinische zorg, een toegankelijke spoedeisende hulp en voldoende acute verloskunde. De aanrijtijden moeten daarbij fors omlaag.”
Bij de foto: in november demonstreerden Flevolanders voor het behoud van het ziekenhuis in Lelystad.