14 juni 2020

Ook corona-noodmaatregelen voor "bruine vloot"

Goed nieuws voor de historische zeilvloot, waarvan een deel z'n thuishaven in Lelystad heeft: ook deze ondernemers komen in aanmerking voor de corona-noodmaatregelen van de regering. Dat is het resultaat van het protest dat de vloot afgelopen week hield bij het eiland Pampus (de vloot lag letterlijk 'voor Pampus') én van de oproep van de CDA-fractie in de Tweede Kamer om de bedrijfstak te helpen.

Door de gevolgen van de corona-uitbraak hebben de scheepseigenaren hun inkomsten voor 2020 zien verdampen. Zij vrezen nu faillissementen van veel schepen, waardoor die wel eens helemaal zouden kunnen verdwijnen van het IJsselmeer en de Waddenzee. CDA-Kamerleden Hilde Palland, Wytske Postma en Leny Geluk maken zich grote zorgen en hebben Kamervragen gesteld, met name over het pakket noodmaatregelen dat voor veel bedrijven inmiddels geldt - maar nog niét voor deze bedrijfstak. Vrijdag al kwam het verlossende antwoord: ook de historische en de chartervloot kan rekenen op tegemoetkomingen voor de vaste lasten (TvL) en de TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). Hopelijk is daarmee de eerste nood gelenigd.

De CDA-fractie heeft de ministers van economische zaken en van cultuur gevraagd op korte termijn met gemeenten en provincies rond het IJsselmeer en de Waddenzee in overleg te gaan over verdere hulp aan de chartervloot.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.