25 juli 2024

Alternatieve ontwikkeling Almere Pampus bespreekbaar

Mogelijk kan een deel van de 25.000 of 35.000 woningen die voorzien zijn in Almere Pampus ook op andere plekken in de stad worden gebouwd. Dit zegde wethouder Paul Tang tijdens de politieke markt van donderdag 18 juli toe aan CDA Almere en Leefbaar Almere. De twee partijen maken zich zorgen over meer dan 25.000 woningen in Almere Pampus.

De twijfel over meer dan 25.000 woningen in Pampus is ontstaan doordat de komst van een IJmeerverbinding voor zowel ov- als wegverkeer steeds twijfelachtiger wordt. Als er enkel een metroverbinding komt kan het autoverkeer niet goed ontsloten worden, wat zal leiden tot een verviervoudiging van de filedruk in Almere.

On-Almeers karakter

Ook vinden de partijen de geplande woningdichtheid in Almere Pampus te hoog. De wijk heeft de fysieke grootte van de Muziekwijk en krijgt straks evenveel inwoners als Almere Haven en Almere Buiten bij elkaar. Bovendien is een 60 procent gereserveerd voor water en groen. De wijk zal daardoor alleen uit hoogbouw bestaan en een on-Almeers karakter krijgen.

Zorg over sociale cohesie

Daarnaast maken de partijen zich zorgen over de gevolgen van deze ontwikkeling voor de sociale staat van Almere. De sociale cohesie die in Almere vanwege de snelle groei veel minder aanwezig is dan in andere steden. De partijen roepen op om ook met dat oog naar deze ontwikkeling te kijken.

CDA raadslid Kees Sanderse: “Wij zijn blij met de handreiking van de wethouder. Als bijvoorbeeld 10.000 woningen elders in Almere kunnen worden gebouwd en 15.000 in Pampus, dan is de groei veel meer in balans en kan Pampus ook veel beter worden ontsloten.” De gemeente zal de komende periode de alternatieven onderzoeken en hiermee terugkomen naar de gemeenteraad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.