Winkels
Een divers winkelaanbod is van groot belang voor de leefbaarheid van de stad. Het winkelaanbod staat onder druk door de stijgende huren, de toename van het aantal online winkels, de grootte van het centrum. Ook buurtwinkels en buurtsupers worden steeds minder divers. We willen een levendig centrum waar een hoop te doen is. Funshoppen staat bij heel veel inwoners hoog op het ‘leuke dingen’ lijstje.
Daarom wil CDA Almere:
- De gemeente moet kleine winkels/ondernemers zo min mogelijk in de weg zitten met regels en sturend optreden via de bestemmingsplannen en de nieuwe Omgevingswet om kleine ondernemers aan te trekken en ruimte te geven.
- De oprichting van een fonds voor de bevordering van de winkeldiversiteit. Dat fonds kan worden opgericht in samenwerking met bewoners, investeerders, ondernemers en de eigenaren van panden.
- Een ‘Adviesraad voor kleine ondernemers’ die betrokken wordt bij schrapsessies voor het verminderen van regeldruk en meedenkt en besluit over de doorontwikkeling van de binnenstad en overige stadskernen.
- Dat bij aanbestedingen van de gemeente vooral gekozen wordt voor lokale aanbieders bij gelijke geschiktheid.
- Meer ruimte voor de weekmarkt en onderzoeken of gedeeltelijke privatisering mogelijk is.
- Actieve inzet door onder andere het creëren van ruimte in wet- en regelgeving om lokale ondernemers te stimuleren om een combinatie van functies te implementeren in hun zaak bijvoorbeeld (funshoppen).
- Leegstand winkelpanden voorkomen. Almere is rijk aan verborgen creatieve krachten, denk aan alle dansscholen en de rapscene. Cultuurbeleid is niet in de eerste plaats een geldverstrekkende bezigheid. Het moet een aanjaagfunctie vervullen. In Almere ontbreken vaak kleine oefenruimten of ateliers. De gemeente kan een rol vervullen om in deze leemte te voorzien en actief ruimtes leegstaande ruimtes beschikbaar maken voor initiatieven rond cultuur en zingeving.#