19 juni 2024

Kadernota: Door de zure appel heen bijten, doorpakken met de sporthal en extra geld voor handhaving tegen illegale kamerhuur

Hieronder staat de inbreng van onze fractievoorzitter Jelle Hijmissen bij de bespreking van de zogenoemde kadernota van 18 juni 2024:

Voorzitter,

Wij zijn halverwege deze raadsperiode. Dit is een goed moment om de tussenstand op te nemen van de gestelde doelen in het raadsakkoord. Vorig jaar uitte de CDA-fractie haar zorg over het halen van deze doelstellingen. Door de enorme bezuinigingsopgave is deze zorg alleen maar groter geworden.

De bezuinigingsopgave is trouwens geen verrassing, dat zagen wij einde 2022 al aankomen. Daarom wilden wij toen al bijsturen. Helaas stond de CDA-fractie daarin toen uiteindelijk alleen. Hierdoor moeten we nu een enorm grote financiële puzzel leggen. Wij moeten door de zure appel heen bijten. Twee weken geleden benoemden wij, dat wij het voorgestelde proces om deze puzzel te leggen goed vinden. De gesprekken met collega’s en enkele voorstellen om te schrappen helpen ook, zoals minder extra geld voor de schoonmaak voor gemeentelijk vastgoed.

Terug naar de doelstellingen van het raadsakkoord:

  1. Locaties voor CPO’s (een groep inwoners die gezamenlijk huizen willen bouwen): Wat vorig jaar een zorgpunt was, verloopt nu beter. Er zijn goede stappen gezet in de projecten voor CPO’s.
  2. Huisvesting voor arbeidsmigranten: Ook hier zijn goede stappen gezet, hoewel aandacht nodig blijft. Wij zijn pas tevreden als de eerste paal de grond in gaat. Echter, omdat dit veel langer duurt dan gedacht, zal de overlast door illegale kamerhuur voor inwoners langer aanhouden. Extra handhaving is nodig vanwege de huidige achterstanden en de verwachting dat deze zullen toenemen. Daarom stellen wij voor om € 80.000 voor extra handhaving te halen uit de ROS voor 2025 en 2026. Hier is nog geld beschikbaar.

Waar zit nu de zorg?

  1. De nieuwe sporthal: Deze ontwikkeling is enorm belangrijk voor het sportklimaat in Lelystad. Helaas heeft het college ervoor gekozen het budget voor de nieuwe sporthal te schrappen. Dit vinden wij teleurstellend. Ook omdat er door het college geen initiatief genomen voor een alternatief of vervolgstappen. Een alternatief is gewoon nodig omdat drie sportzalen (bij de Rietlanden, de Arcus en ’t Kofschip) verdwijnen om zo ruimte te maken voor woningbouw. En juist hier ligt een deel van de oplossing. Want met het verdwijnen van deze sporthallen valt er geld vrij. Samen met LL hebben wij een voorstel ingediend zodat de nieuwe sporthal er wel komt.
  2. Aanpak van armoede: Wij willen het aantal kinderen dat in armoede opgroeit halveren en niet bezuinigen op huishoudelijke hulp. Door het grote tekort komen de afspraken hierover onder druk te staan. Na de zomer zal duidelijk worden hoe dit uitpakt, maar wij zullen dit kritisch volgen.

Verder hebben wij (samen met FvD) een voorstel m.b.t. de door het college voorgestelde verplaatsing van 4Fusion. Wij waarderen hun werk en vinden de verplaatsing nodig. Echter, met het voorstel van het college worden wij voor het blok gezet. Het was beter geweest als het college ons een half jaar geleden al had meegenomen in haar plannen. Nu ontstaat er discussie over de beoogde locatie (in het Woldpark), het budget (voor het gevraagd bedrag van € 1,3 miljoen kan je een immense villa neerzetten) en de uitbreiding (het is niet alleen een verplaatsing maar ook een uitbreiding. Helaas geeft het college onvoldoende inzage in de kosten van deze uitbreiding). En waarom wordt er niet ingezet op preventie? Wij worstelen met het voorstel van het college. Daarom hebben wij voorgesteld dat het college vier opties op een rij gaat zetten.

Tot slot. De CDA fractie ziet meerdere goede voorstellen. Wij zullen de komende weken de samenwerking hierin zoeken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.