22 juli 2024

Mondelinge vragen over PFAS uitstoot op Oostervaart

In de raadsvergadering van 16 juli heeft de CDA fractie (samen met LL) met mondelinge vragen haar zorgen geuit over PFAS uitstoot op de Oostervaart door het bedrijf ELS. Deze uitstoot heeft negatieve impact op de omgeving, mens en milieu. Recent, op 2 juli, heeft de rechter een duidelijke uitspraak gedaan: ELS mag bij het verwerken van afgedankte brandblussers geen enkele reststof meer laten ontsnappen. Tegelijkertijd, kan ELS mogelijk toch doorgaan (daar krijgen wij signaal over) en treedt de provincie, gemeente en omgevingsdienst tot nu toe (te) weifelend op in dit dossier.

Het college laat in reactie op de vragen onder andere weten dat de uitspraak van de rechter nog wordt bestudeerd. Op moment dat dit is gedaan informeert het college ons daarover. Omdat wij ons zorgen maken over de uitstoot zal de fractie van het CDA zal dit dossier kritisch blijven volgen.

Ter volledigheid staan hieronder de gestelde vragen:

  • Heeft het college kennis genomen van de uitspraak van de rechter en erkent het college dat er een duidelijk uitspraak is gedaan en dat bij de verwerking van afgedankte brandblussers geen enkele emissie meer buiten de inrichting van ELS mag optreden / geen enkele reststof mag ontsnappen? Zo nee, graag aangeven waarom niet?;
  • Gaat het college streng handhaven dan wel bij de provincie er sterk op aandringen dat er streng wordt gehandhaafd zodat er inderdaad bij het verwerken van afgedankte brandblussers geen enkele emissie buiten de inrichting optreedt? Zo nee, graag aangeven waarom niet.
  • Als u kijkt naar dit dossier en in onze beleving tekortkoming van OFGV, in hoeverre gaat u dit bespreken met deze omgevingsdienst, om herhaling te voorkomen in de toekomst? Er zijn namelijk eerder situaties geweest waarbij er druk uitgeoefend moest worden. Informeert u de raad met de notulen van dit gesprek?

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.