Op 15 maart zijn er verkiezingen van de leden van de Provinciale Staten, maar ook voor leden van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân.
U zult mij niet terugvinden op de kieslijst. Na veertien jaar bestuurder van Wetterskip Fryslân te zijn geweest vond ik zelf dat ‘mijn houdbaarheidsdatum’ afloopt op 15 maart. Het was een prachtige tijd om er bij te mogen zijn. Ten eerste als CDA’er maar ook om als persoon (ingeland noemen ze dat) betrokken te zijn bij alles wat It Wetterskip doet. En als ik dan terugkijk is het meer zakelijk denken en handelen in de organisatie één van de belangrijkste onderwerpen waar wij als CDA bij betrokken zijn geweest. ‘niet alles kan’
Een heel belangrijk uitgangspunt van het CDA was voor mij het rentmeesterschap. Goed rentmeesterschap staat voor het streven naar duurzame ontwikkeling. Je gaat over (on)roerende zaken van een ander maar dient deze wel goed te beheren om ze vervolgens door te kunnen geven naar de volgende generatie. En over dat beheer en onderhoud van de gronden in Friesland en een deel van het Groninger Westerkwartier is heel wat afgepraat. Wat is de functie: landbouw of natuur. Hoe hoog moet het waterpeil: laag voor de landbouw en hoog voor de natuur. Moeten we meer natuurvriendelijke oevers aanleggen om het water schoner te krijgen (Europese verplichting via KRW) of gaan we meer vervuiling bij de bron aanpakken. Is funderingsschade in veengebieden een taak van de overheden of ligt hier ook een eigen verantwoordelijkheid van de bewoner. Hoe pakken we moeilijk te zuiveren medicijnresten aan: als we die door de wc spoelen komen ze uiteindelijk weer in ons zwemwater. Waarom is het waterpeil in het IJsselmeer (-40 NAP) hoger dan het water in de Friese boezem/kanalen (-0,52 NAP) en in het Lauwersmeer (-0,90 NAP). Waarom laten we vanaf maart al water uit het IJsselmeer Friesland instromen. Pompen we niet teveel zoetwater naar de Waddenzee? Waarom moeten we als Wetterskip 10% van de kosten aan de dijken zelf betalen. Door investeren in twee grote windmolens is ús Wetterskip energieneutraal en wordt voldaan aan een ‘opgelegde’ verplichting. En zo zijn er nog heel veel onderwerpen die de bestuurstafel passeren.
Het is voor mij een mooi moment om het ‘stokje’ over te dragen aan de nieuwe bestuurders. Het zou fantastisch zijn dat Meindert Talma uit Twijzelerheide namens het CDA onze regio de komende vier jaar kan vertegenwoordigen in het algemeen bestuur. En It Wetterskip blijft in beweging. Denk alleen al aan de veranderingen van het klimaat (te veel of te weinig water) en de stijging van de zeespiegel. Maar moet het Wetterskip ook preventief gaan werken: kunnen we zomaar overal bouwen zonder rekening te houden met toekomstige kosten van het waterschap? Deze discussie zien we nu o.a. bij Holwerd aan Zee.
Al met al Meindert, een uitdagende taak waarbij ik je heel veel bestuurlijke wijsheid wens maar vooral dat je het ook met veel energie en plezier mag invullen vanuit het CDA gedachtengoed.
Piet Kuipers