De komende maanden moeten de gemeenten aangeven hoe ze de energietransitie gaan vormgeven. Ook Achtkarspelen zal dit moeten doen. Als CDA zijn we blij dat wij als raad daar wat over te zeggen hebben.
Het CDA staat achter de basisgedachte van de energietransitie. We zullen wereldwijd iets moeten doen aan de manier van energie consumeren. Zoals het nu gaat gaat het niet meer. Eind vorige eeuw kwamen we erachter dat de huidige vormen van energie eindig waren. De laatste jaren is daar het component opwarming van de aarde bijgekomen en heeft de zaken versneld. Over vooral het laatste gedeelte is veel discussie en zijn we het niet altijd met elkaar eens.
Zoals eerder al aangegeven zullen we iets moeten doen. De raad moet nu zeggen wat we gaan doen om energie neutraal te worden, gaan we voor een honderdtal grote windmolens, veel zonnepanelen of andere vormen van CO2 neutrale energie. Een aantal maanden geleden hebben wij als raadsleden door middel van een spel mogen ervaren dat wat je ook kiest de keuze een grote impact heeft op het landschap. Zelfs voor een plattelandsgemeente als de onze. Maar het gaat niet alleen om onze gemeente. Het hele land moet met plannen komen. En wanneer het bij ons al impact heeft wat voor impact zal het hebben bij gemeenten in de Randstad met veel industrie, veel woningen en weinig landelijk gebied.
Het is een landelijke doelstelling dit betekent dat dichtbevolkte gemeenten en gemeenten met veel industrie in gesprek moeten met gemeenten als de onze. De kans is dus groot dat wij weer de problemen moeten gaan helpen oplossen van de randstad. Net als er nu gebeurd met de stikstof crisis. In Het Noorden mogen we op de snelweg maar 100 km per uur rijden om woningbouw in de randstad mogelijk te maken. Ik kan deze beslissing van de landelijke overheid nog steeds niet uitleggen.
Bij de energietransitie zitten we als raad aan het stuur. Als CDA willen wij voor maatregelen gaan die we kunnen uitleggen aan de burgers. Dat kan ook zijn dat we zeggen tot zover op dit moment en laten we nog een paar jaar wachten. Als voorbeeld neem ik de gasaansluiting. Het beleid is nu dat nieuwe woningen geen gas aansluitingen meer krijgen. Is dat wel verstandig? Misschien hebben we dit netwerk over een aantal jaren wel weer nodig voor waterstof. Als CDA-fractie gaan we voor realistische besluiten en besluiten die we naar u als burger kunnen verantwoorden. Dat kan dus ook betekenen dat we soms op de rem gaan trappen.
Jacob Zwaagstra
CDA fractie