Op donderdagavond 20 juni mocht ik samen met raadslid Otto Veenstra inwoners uitnodigen om mijn gast van de raad te zijn. Gast van de raad zijn betekent dat je rond 18:00 uur op het gemeentehuis wordt ontvangen. Samen met burgemeester Oebele Brouwer, wethouder Harjan Bruining en de griffier Geert Andringa krijg je, voorafgaand aan de raadsvergadering, een broodmaaltijd aangeboden.

Tijdens de maaltijd is er uitleg over hoe de raad werkt en welke belangrijke taken het hoogste gemeentelijke bestuursorgaan heeft. De ontmoeting is ook bedoeld om te luisteren naar wat er bij inwoners en organisaties speelt. Geen lange discussies, maar gelegenheid om naar elkaar te luisteren. Om 19:30 begint de raadsvergadering waarbij jij dan de speciale gast bent.

Zelf had ik vijf gasten uitgenodigd voor deze avond. Na een voorstelrondje hebben wij tijdens de maaltijd uitleg gegeven over de verschillende rollen in de gemeentelijke politiek. Ook hebben we de agenda voor de raadsvergadering kort doorgenomen.

De gasten namen om half acht plaats op de tribune in de raadszaal en konden zo de raadsvergadering meemaken. Om kwart over negen werd er een pauze ingelast in de raadsvergadering. Gezamenlijk met de gasten hebben wij gesproken over hun bevindingen. Wat naar voren kwam was de openheid en de goede sfeer in onze raad. Ondanks dat we het op de inhoud lang niet altijd met elkaar eens zijn, wordt er wel met respect met elkaar omgegaan. Zo hoort het natuurlijk ook.

De gasten zijn allemaal tot het einde van de raadsvergadering gebleven en vertelden me dat ze een hele interessante avond hebben gehad. Het was dan ook een geslaagde avond met leuke gasten en ik wil mijn gasten bedanken voor het aannemen van mijn uitnodiging.

Sandra van der Ploeg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.