Afgelopen maand mocht ik betrokken zijn bij diverse evenementen voor jongeren die de gemeente organiseerde in het kader van democratie voor jongeren. Nog steeds ben ik trots op het feit dat onze partij in 2021 ervoor heeft gezorgd dat er een kinderburgemeester voor onze gemeente is gekomen. Elk jaar hebben we nu een verkiezing en afgelopen week is Jildou van der Meulen uit Twijzel benoemd tot de nieuwe kinderburgemeester van Achtkarspelen. Voor het derde jaar op rij is de verkiezing onder basisschoolleerlingen uit groep 7 een groot succes. Maar liefst dertig aanmeldingen waren er dit jaar! Dit wil dus wel zeggen dat democratie leeft onder de jongeren!

Op vrijdag 7 juni mocht ik een bijdrage geven bij de Interactive Day voor alle mavo 3, havo- en vwo 4 leerlingen van het Lauwers College in Buitenpost. Zo’n honderd leerlingen waren deze dag op bezoek in de raadszaal van het gemeentehuis en konden mij als raadslid vragen wat een raadslid nu eigenlijk doet. Daarnaast gaven we een workshop debatteren en sloten de leerlingen de workshop af met een eigen debat.

Maandag 22 juni mocht ik een gastles van Democracity van ProDemos voorzitten voor groep 7/8 van basisschool de Twa-ikker uit Augustinusga. De leerlingen gingen een raadsvergadering nabootsen om samen een eigen gemeente te bouwen en te kijken wat ze belangrijk vonden. Vragen over wat ik van de nieuwe baan van Mark Rutte vond en hoe we met asielzoekers omgaan in onze gemeente kwamen onder andere voorbij, zo kreeg ik mee wat er leeft onder de basisschoolkinderen. Erg leuk om voor het tweede jaar op rij hieraan te mogen bijdragen!

Als raad kunnen we leren van kinderen hoe ze onze gemeente zien en daarnaast leren kinderen al vroeg wat democratie inhoudt. Op deze manier komt de politiek dichter bij de jongeren. Investeren in de kinderen van nu, is investeren in de volwassenen van de toekomst!

Een hele fijne zomerperiode gewenst!

Doethyna Vriesema

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.